Kiretusálta Merkelt egy izraeli ultraortodox újság

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Kiretusálta a Hamevaszer című izraeli ultraortodox újság a politikusok vasárnapi párizsi menetéről készült fotóról a nőket, köztük Angela Merkel német kancellárt.

politikusok felvonulása

Az eredeti.

 

Nemcsak a kancellár képét vágták ki, hanem többek között Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is eltüntették a lapban közölt képről. A lap felelős kiadója, Méir Porús, a Jahadút Hatora nevű askenázi ultraortodox párt képviselője a kneszetben.

a retusált változat

A retusált változat.

 

Az újság nem a nők arcának kitakarását választotta, hanem újraszerkesztette a terror ellen szervezett vasárnapi párizsi politikusmenetről készült képet, eltávolítva a különböző országok női vezetőit.

Izraelben az ultraortodox újságokat a zsidó vallás szabályait szigorúan betartató „szellemi bizottság” felügyeli, és az újságírók öncenzúrát gyakorolnak minden nőket ábrázoló fényképpel kapcsolatban. Bizonyos lapok a női nevek kinyomtatásától is tartózkodnak, gyakran csak a családnevüket közlik például a női parlamenti képviselőknek – állítja a Walla izraeli hírportál.

[popup][/popup]