Összehangolt kínai kibertámadás Izrael ellen?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Több tucat izraeli állami és magánszervezet esett áldozatul egy összehangolt kibertámadásnak, amely valószínűleg Kínából ered, közölte a FireEye nemzetközi kiberbiztonsági vállalat hétfőn.

Ez az első dokumentált eset egy nagyszabású kínai támadásról Izrael ellen. A támadás egy szélesebb kampány része volt, amely sok más országot is célba vett, beleértve Iránt, Szaúd-Arábiát, Ukrajnát, Üzbegisztánt és Thaiföldet. A FireEye két éve követi figyelemmel a műveletet – írja az ujkelet.live.

A cég jelentése szerint az izraeli célpontok a hajózás, high tech, távközlés, védelem, tudományos élet és az információtechnológia területének képviselői. Az IT-vállalatok különösen keresett célpontok, mert ezek az úgynevezett ellátási lánc fenyegetések, vagyis rajtuk keresztül a hackerek sok más céget is elérhetnek.

A támadások célja know-how, kereskedelmi titkok ellopása és üzleti információszerzés volt.

A FireEye a bevetett hackelőeszközök elemzésével és a korábbi hasonló támadásokkal való összehasonlításával arra a következtetésre jutott, hogy a kínai állambiztonsági minisztérium áll a támadás mögött.

A FireEye egy tőzsdén jegyzett társaság, amelynek piaci kapitalizációja 4 milliárd dollár. Fontos szereplőnek tekintik a hírszerzés és a nemzetközi nyomozások világában.

Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal is részt vett a vizsgálatban, a FireEye és a kormányzati kiberbiztonsági szakértők közötti koordináció révén, és a hírforrás beharangozza, hogy Izrael válaszol a támadásra.

Teljes cikk

[popup][/popup]