Kína ellen lobbizott az amerikai külügyminiszter Izraelben?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nem a kínai pályázó nyerte el a világ legnagyobb vízsótalanítójára kiírt izraeli pályázatot – jelentette a Jediót Ahronóí című izraeli újság honlapja, a ynet kedden.

Netanjahu és Pompeo (Fotó: Kobi Gideon, Izraeli Miniszterelnöki Hivatal)

A ynet úgy tudja, hogy Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere két héttel ezelőtti izraeli látogatásán aggodalmát fejezte ki Kína izraeli gazdasági térnyerése miatt, és azt kérte, hogy ne a kínai pályázó nyerje el a tendert.

Az évi 200 millió köbméter édesvíz előállítását célzó Szorek 2. mintegy 35 százalékkal fogja növelni Izrael édesvíz-termelését, ha hatodikként csatlakozik a már működő öt, jelenlegi vízsótalanítóhoz. A Palmachim kibuc mellett, a tengerpartnál tervezett üzem a világ legnagyobb ilyen létesítménye lesz.

A pénzügyminisztérium közleményt adott ki, miszerint az IDE Technologies, a német KFW Bank, az Európai Beruházási Bank (EIB), és az izraeli Bank Leumi nyerte el közösen a két éve meghirdetett PPP pályázatot, (köz- és magánszféra partnersége, Public Private Partnership – PPP) . A bankok mintegy 150 millió eurót (több, mint 50  milliárd forintot) biztosítanak az építkezéshez.

Az IDE ajánlata példátlanul kedvező volt a közlemény szerint, köbméterenként mintegy 1,45 sékelért (mintegy 130 forint) ígérte az édesvíz termelését, ami mintegy 0,65 sékellel (közel hatvan forint) kevesebb a sótalanított vízért jelenleg fizetett legalacsonyabb árnál.  

Az új vízsótalanítóval az izraeli gazdaság mintegy évi 3,3 milliárd sékelt (közel 300 milliárd forintot) tud majd megtakarítani.

A ynet felhívta a figyelmet egy másik tender a napokban várható eredményhirdetésére is, amelyet az Izraeli Elektromos Művek (Hevrat Hasmal) hirdetett meg a Ramat Hovavban található erőműre, és amelyen a kínai, kormányzati kézben lévő China Harbour Engineering is indult.

Ha a kínai ajánlat lesz a legkedvezőbb, és elfogadják azt, akkor Izrael ismét védekező helyzetbe kerül az amerikaiakkal szemben. Ha viszont elutasítják, azzal Izrael azt üzeni Kínának, hogy az amerikai álláspont elfogadásával Izraelben nem nyerhetnek el infrastrukturális beruházási tendereket.

Pompeo két héttel ezelőtti izraeli látogatása után arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol Izraelre, hogy csökkentse Kína részvételét a helyi  infrastrukturális pályázatokon. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]