Ki szabad-e adni a Mein Kampfot?

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A francia radikális baloldali sztárpolitikus felszólította a párizsi kiadóvállalatot, álljon el attól a tervétől, hogy jövőre megjelenteti Adolf Hitler Mein Kampfjának kritikai kiadását. A szintén baloldali érzelmű szaktörténész szerint viszont a kiadás nem árt, hanem használ.

mon combatÖnökre bíztam könyvem kiadását, de nem szeretnék semmilyen közösséget vállalni azokkal, akik odáig süllyednek, hogy meggyalázzák a náci bűnök áldozatainak emlékét” − írja a párizsi Fayard kiadó igazgatónőjének címzett nyílt levelében Jean-Luc Mélenchon, aki a legutóbbi választáson az egyesült (radikális) baloldal közös jelöltjeként a szavazatok 11 százalékát szerezte meg.

Miután hetven év eltelt a szerző halála óta, a Mein Kamp január elsejétől nem áll majd szerzői jogi oltalom alatt. Németországban is megjelentetik kritikai kiadását, természetesen nyolc éve tartó heves vita után és közepette, mint arról a Metazin is beszámolt. Mélenchon a nyolc évvel ezelőtti németországi érvekhez képest nem mutat fel semmi újat, de kétségkívül szenvedélyesebben ír. Ez a könyv − veti a kiadó szemére − annak az embernek a főműve, aki személyesen felelős az emberiség történetének „legnagyobb háborújáért”, következésképp a több tízmillió áldozat haláláért, és az ő nevéhez fűződik a „végső megoldás ideológiája”, amelynek alapján módszeresen nekiláttak „a zsidó és a cigány lakosság kiirtásának, homoszexuálisok és politikai ellenfelek tömeges legyilkolásának”. Ez utóbbiak között Mélenchon csak baloldaliakat említ (és szabadkőműveseket). Már a kiadás híre is páratlan reklám ennek a könyvnek, jegyzi meg.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]