Ki nevet a végén? – Izraelben megkezdődtek az elnöki tárgyalások a miniszterelnök személyéről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Megkezdődtek a kormányalakításhoz szükséges elnöki tárgyalások Izraelben.

Gantz, Liberman, Netanjahu (Fotó: Jonatan Sindel, Noam Revkin Fenton/Flash90)

Reuven Rivlin egyeztet a Kneszetbe bekerült pártok vezetőivel, és javaslataik nyomán bízza meg kormányalakítással a két legnagyobb pártfrakció: a Kék-fehér, vagy a Likud listavezetőjét.

A Kneszetbe bekerül pártok álláspontja ismert. Az arab pártokból létrejött lista 13 képviselőjéből tíz támogatja Benny Gantz, a Kék-fehér listavezetőjének kormányalakítását, és a két kisebb baloldali párt is mellette áll saját frakcióján kívül.

A jobboldali és vallásos pártok – az Avigdor Liberman vezette Jiszrael Bejtenu kivételével – Netanjahut javasolják, hogy koalíciós tárgyalásokat kezdhessen.

Liberman egyik jelöltet sem támogatja, ahogy korábban jelezte: a Kék-fehér és a Likud közti nagykoalíció híve, melybe a Kék-fehér – a párt korábbi álláspontja szerint – csak Netanjahu nélkül menne bele.

Források azt jelezték a Times Of Israel közlése szerint, hogy mindkét nagy párt azt szeretné, ha a másik próbálkozna először kormányalakítással, és ennek eredménytelensége után kapnák meg a felkérést koalíciós tárgyalásokra a kormánytöbbség biztosításához.

[popup][/popup]