Ki a felelős, mikor a posztokat tettek követik?

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Magas rangú Facebook-delegáció tárgyal Izraelben arról, hogyan lehetne megfékezni a terrorpárti uszítást a világ legnagyobb közösségi oldalán. A cég mindeddig hárította a problémát.

abadi

Hasan Abadi Palesztin grafikus Facebookon is terjesztett műalkotása

Kisebbfajta csoda lenne, ha áttörés történne azokon a tárgyalásokon, amelyeket a világ legnagyobb közösségi oldalának vezetői folytatnak a héten a zsidó államban a kormányzat képviselőivel a palesztin szélsőségesek és szimpatizánsaik online ténykedéséről. A Facebook részéről Joel Kaplan, a cég globális közpolitikai alelnöke, a Fehér Ház korábbi helyettes stábfőnöke és Monika Bickert termékpolitikai vezető, a cég terrorizmusellenes főnöke vesz részt a megbeszéléseken.

“A célunk az, hogy bővítsük az együttműködést a gyűlöletkeltés megfékezéséért, a terrorizmusra és gyilkosságra való felszólítás ellen” – hangsúlyozta a tárgyalások beharangozásakor Benjamin Netanjahu, aki szerint a terrorista csoportok arra használják az internetet, hogy ártsanak az emberiségnek. “Mi viszont elkötelezettek vagyunk abban, hogy harcolunk ez ellen, úgyhogy üdvözöljük az együttműködést. Vagy legalábbis az együttműködés szándékát, amit a Facebook demonstrált, reméljük, ez jobb eredményekhez is fog vezetni” – utalt a korábbi feszültségekre az izraeli miniszterelnök.

A Facebookot és más szociális médiát évek óta bírálják izraeli vezetők, amiért megtűrik a nemegyszer konkrét terrortámadásokba torkolló agresszív zsidó- és Izrael-ellenes uszítást oldalaikon, illetve hol túl későn, hol túl egyoldalúan, szelektíven tartják magukat gyűlöletkeltés-ellenes irányelveikhez. Utoljára Gilad Erdan belbiztonsági miniszter kritizálta Mark Zuckerberget, a cég alapítóját, mert szerinte a Facebook akadályozta a rendőrséget egy palesztin terrorista által halálra késelt izraeli tinédzser, Hallel Yaffa Ariel tetteseinek elfogásában. Erdan úgy fogalmazott, hogy emiatt Zuckerbergnek is “vér tapad a kezéhez“, hiszen az elkövető előtte hónapokig kérkedett a Facebookon azzal, hogy szívesen meghalna a “palesztin ügyért.”

Erdan, aki szerint a korábban “pozitív forradalmat” jelentő Facebook a terrorizmus és az Iszlám Állam felbukkanása óta “szörnyeteggé változott”, fel is szólította akkor az izraelieket, hogy árasszák el Zuckerberget üzenetekkel, amelyben hatékonyabb fellépést várnak a terrorizmussal szemben. Néhány hónapja pedig arról érkeztek hírek, hogy öt, palesztin terror által meggyilkolt áldozat családja egymilliárd dollárra perelte be a céget, amiért az szerintük “tudatosan” segítette a Hamász online kommunikációját, tagtoborzását, a merényletek eltervezését és végrehajtását.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]