Kezet nyújthat-e egy auschwitzi túlélő egy SS-nek?

Írta: Joób Sándor / index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy auschwitzi túlélő a lüneburgi tartományi bíróságon kezet nyújtott a tárgyalóteremben a 300 ezer ember meggyilkolásában bűnrészességgel vádolt Oskar Gröningnek, az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrnek. A gesztust élesen elítélte a perhez magánvádlóként csatlakozó 49 másik egykori fogoly, írja a Spiegel.

Oskar GröningA 93 éves Oskar Gröningnek a 81 éves Eva Kor nyújtott kezet, akin Auschwitzban ikertestvérével együtt borzalmas orvosi kísérleteket végeztek, többi családtagját pedig megölték. Eva Kor azt mondta: ő mostanra megbocsájtott a náciknak, de szerinte ez a megbocsájtás sem menti fel a gyilkosokat a büntetőjogi felelősség alól.

A gesztust a másik 49 magánvádló ügyvédjei közös nyilatkozatban ítélték el:

“Mi nem tudunk megbocsájtani a 300 ezer ember meggyilkolásában bűnrészességgel vádolt Gröning úrnak, aki ráadásul eddig úgy gondolta, ő mentes minden büntetőjogi felelősség alól.”

Az ügyben a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is állást foglalt. Eszerint a túlélők nincsenek abban a helyzetben, hogy megbocsássanak a tetteseknek, tekintve, hogy azok évtizedeken át elhallgatták tetteiket. A túlélők azt sem tudhatják, hogy meggyilkolt családtagjaik nevében megadhatják-e ezt a megbocsátást.

A per egyik magánvádlója a debreceni származású Pusztai (leánykori nevén Fahidi) Éva, aki a tárgyalás előtt tett nyilatkozatában azt mondta: számára nem a büntetés, hanem az ítélet, a német társadalom állásfoglalása a fontos. Pusztai Éva azt mondta: sohasem gondolta volna, hogy valaha egy német bíróság előtt tehet tanúvallomást az Auschwitzban történtekről. Számára ez a mostani per igazi jelentősége.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]