Kétnapos izraeli látogatást kezdett Angela Merkel

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Kétnapos hivatalos látogatásra Izraelbe érkezett szinte az egész német kormány Angela Merkel kancellárral az élén előkészíteni a diplomáciai kapcsolatok felvételének ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseket – közölte hétfő este a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Szinte a teljes új kormányommal jöttem ide. Meg akarjuk mutatni, hogy ez valódi barátság, amelyet folytatni akarunk” – mondta Angela Merkel találkozói kezdetén.

Angela Merkel és Benjamin Netanjahu fotó Sebastian Scheiner AP

Angela Merkel és Benjamin Netanjahu közös sajtótájékoztatójukon (fotó Sebastian Scheiner, AP)

Németország Izrael biztonságának védelméért tevékenykedik” – tette hozzá Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen tartott rövid sajtótájékoztatóján, majd bejelentette, hogy gazdasági és politikai ügyekről, valamint a tudományos kutatás kérdéseiről készülnek tárgyalni izraeli partnereikkel.

Beszélünk a Németország és Izrael közötti öt évtizedes diplomáciai kapcsolatokról, továbbá Németország Izrael jövőbeni biztonsága érdekében tett erőfeszítéseiről is. Izrael jövendő biztonsága a kétállami megoldáson nyugszik, Izrael és a palesztin állam egymás melletti létén” – tette hozzá a német kancellár.

Merkel programja kezdetén hétfő este Netanjahuval Jeruzsálemben értekezett, majd Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter egy szállodában munkavacsorán vendégül látta a német minisztereket és az izraeli kormány számos tagját.

A találkozó kezdetén Liberman kijelentette, hogy a Németország és Izrael szoros együttműködése jelentősen hozzájárul az Izrael és az Európai Unió közti kapcsolatokhoz. Kedden a két kormány együttes ülést tart, és várhatóan aláírnak több egyezményt. Merkel programja során a későbbiekben megbeszéléseket folytat Simon Peresz államelnökkel, valamint Jichák Hercoggal, az ellenzék vezetőjével is.

Ugyan kiválóak, de korántsem felhőtlenek az utóbbi években a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok: Merkel és Netanjahu személyes viszonyát az izraeli média értesülései szerint feszültségek terhelik, és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a minap Madridban bírálta Izraelt kijelentve, hogy a ciszjordániai telepbővítési politika árt a békéért tett erőfeszítéseknek.

Izrael és Németország csak 1965-ben, két évtizeddel a második világháború után vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot, de jelenleg a zsidó állam Berlin egyik legjelentősebb közel-keleti gazdasági partnere.

 

Címkék:Izrael

[popup][/popup]