Kertész-ügy: diktatúráról szó sem volt a NYT riportere szerint

Írta: Kőműves Anita / nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kertész Imre állítása szerint a The New York Times azért nem publikált egy vele készült interjút, mert nem kritizálta eléggé a magyarországi közállapotokat. Az amerikai újságíró a Népszabadságnak azt állította: nem ezért volt közlésre alkalmatlan a beszélgetésük. Az esetet egyébként a The Hungarian Quarterly robantotta azzal, hogy interjút közölt a Nobel-díjas íróval a “cenzúrázott” cikkről. Bonyolítja az ügyet, hogy ennek a megjelent interjúnak a szerzője a meghiúsult NYT-cikk tolmácsa volt.

Kertész Imre

Kertész Imre (fotó: Bócsi Krisztián)

Az állítólagos cenzúrázásról a Hungarian Quarterlyben megjelent, és a Szombat novemberi számában magyarul is közölt interjú szerzője a kiadvány főszerkesztője, az egri Eszterházy Károly Főiskola docense, Thomas Cooper volt. Coopertől megtudtuk: ő maga tolmácskodott azon a beszélgetésen is, amelyből a The New York Times (NYT) munkatársa, David Streitfeld interjút akart készíteni. A botrány középpontjában most az áll: miért nem jelent meg a cikk?

Megkeresésünkre Streitfeld annyit közölt: csak rövid ideig beszélt Kertésszel. “[Kertész Imre] azt mondta nekem, kimerítette a rossz egészségi állapota, illetve azt, hogy nem vesz részt a magyar közéletben vagy politikában.” Streitfeld azt is közölte a Népszabadsággal: a beszélgetés során azt a szót, hogy “diktatúra, semmilyen formában vagy alakban” nem mondta ki.

Streitfeld a New York Times munkatársa, Chicagóban él és elsősorban üzleti és technológiai kérdésekről ír. Tagja volt annak a 2013-ban Pulitzer-díjat kapott újságírócsapatnak, amely az Apple és más technológiai vállalatok üzleti gyakorlatát tárta fel cikksorozatában.

Cooper megerősítette lapunknak, hogy Streitfeld már Kertész szobáját elhagyva, közvetlenül az interjú után azt mondta neki, hogy a beszélgetés során nem kapott elegendő anyagot egy újságcikkhez. Nem arról van tehát szó, hogy egy megírt interjút nem közölt le a lap.

A teljes cikk itt olvasható.

A teljes Kertész Imre interjú a Szombat novemberi számában jelent meg.

[popup][/popup]