Keressük a „magdeburgi vonat” túlélőit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 

1945. április 7.-én egy vonat indult el a németországi Bergen-Belsen koncentrációs táborból. A marhavagonokba zárva 2500 zsidó fogoly, köztük közel 700 gyermek utazott.

A vonatot 1945. április 13-án a 9. Amerikai Hadsereg 30. gyalogos hadosztályának katonái szabadították fel, a németországi Magdeburg városa közelében, Farsleben város határában. A vonaton fogvatartottak  többsége Magyarországról /kb. 1800 zsidó fogoly/, Lengyelországból /kb. 350 zsidó fogoly/, Hollandiából /kb. 150 zsidó fogoly/ és egyéb helyekről származott.

A vonatot felszabaditó amerikai katonák egyike – aki ma az Egyesült Államokban, Floridában él – annak idején a gyalogos hadosztály összekötő tisztje volt, és ő segített, hogy a túlélők teherautókon biztonságos helyre jussanak, ő gondoskodott számukra élelemről és orvosi ellátásról a közeli Hillersleben városában.

Tudomásunk szerint még 240 olyan túlélő található a világ minden részén szétszórtan, akik abban az időben gyermekek voltak, és akiknek sikerült az évek során kapcsolatot találni szabadítóikkal, hogy köszönetet mondjanak nekik.

Amennyiben Ön egyike ama vonat túlélőinek, kérjük, lépjen kapcsolatba  (angol nyelven) az egykori összekötő-tiszttel,  Mr. Frank Towers-szel, a következő e-mail címen: [email protected]

 

Köszönettel

Varda Weisskopf

az egyik túlélő gyermeke

[popup][/popup]