Kántorkoncert Újpesten a terror áldozataiért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az újpesti zsinagógában adománygyűjtő koncertet rendeztek Szerdócz Ervin újpesti főrabbi és Székelyhidi Hajnalka, az OR-ZSE tanárának kezdeményezésére. Az összegyűlt pénzt az október 7-én terroristák által Izraelben elkövetett mészárlás áldozatainak azonosítására fordítják.

Szerdócz Ervin főrabbi (Fotók: Villányi András)

A pusztán néhány hét alatt megszervezett újpesti kántorkoncert célja rendkívül nemes, mégis végtelenül lesújtó: a WIZO adományával kiegészült, összesen 561 400 forintot a palesztin terroristák által október 7-én elkövetett dél-izraeli mészárlás áldozatainak azonosítására fogják fordítani – írja a Mazsihisz.hu. Amint azt Szerdócz Ervin újpesti főrabbi kiemelte: a zsidóságban kiemelt jelentőséggel bír a vallási előírásoknak megfelelő végtisztesség megadása, a kever Jiszráél-hez segítés. Ez a körülbelül 1400, hidegvérrel legyilkolt emberből több mint 500-nak a mai napig nem adatott meg, ugyanis a válogatott kegyetlenségek miatt a holttestek azonosítása még a tapasztalt szakembereknek is embert próbáló feladat.

Az elmúlt évek során az őszi ünnepek előtt rendezték az újpesti kántorkoncerteket, amelyek mind a helyi zsidó közösség – ideértve a szomszédos szeretetotthon lakóit – mind a környéken lakók számára kiemelkedő eseménnyé váltak. A mostani rendkívüli alkalommal már visszatérő vendégként jelent meg Varju László, Újpest országgyűlési képviselője, Déri Tibor, a IV. kerület, és Cserdiné Németh Angéla, a szomszédos XV. kerület polgármestere.

A helyi önkormányzat az erkölcsi támogatás mellett évek óta döntő mértékben járul hozzá a hangversenyek költségeihez. Déri Tibor beszédében kiemelte, hogy a koncert révén összegyűlt adomány nemcsak nemes célt szolgál, hanem kimutatja, hogy mások szenvedései nem lehetnek közömbösek számunkra. (Mazsihisz.hu)

[popup][/popup]