Kannabisz-legalizálás Izraelben: a rendőrség és az egészségügyi minisztérium támogatja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A héten közzétett Izrael jelenlegi kannabisz-törvényeinek felülvizsgálatát követő jelentés szerint, az illetékes parlamenti miniszteri bizottság javasolni fogja a kannabisz szabadidős fogyasztásának legalizálását.

A Tikun Olam társaság kannabisz telepe Cfát közelében Izraelben (Fotó: Times Of Israel, Abir Sultan/Flash 90)

Az i24 riportja szerint az izraeli rendőrség, a közbiztonsági minisztérium és az egészségügyi minisztérium képviselői állítólag már aláírták az ajánlást, azt követően, hogy egy tárcaközi bizottságban tárgyaltak a kannabisz-jogszabályok felülvizsgálatáról – szemlézte az ujkelet-live.

Amennyiben a kannabisz-törvényt megszavazzák, szakértők szerint a zsidó állam a növény jelentős exportőre lehet, dollármilliárdokat nyerve ezáltal a nemzetközi és a hazai piacról.

A javaslat szerint a törvény biztosítaná a kannabisz értékesítését legális keretek között 21 év feletti izraeliek számára, engedéllyel rendelkező boltokban. A növény termesztése azonban valószínűleg illegális marad.

A kannabisz nem egészségügyi [szabadidős] célra való használata Izraelben még illegális annak ellenére, hogy a Közbiztonsági Minisztérium 2017-ben részben dekriminalizálta, továbbra is támogatva a korlátozások enyhítését. Augusztusban Juli Edelstein (Likud) egészségügyi miniszter új szabályozást adott ki az orvosi kannabisz árának 50 százalékkal történő csökkentéséről, és megkönnyítette a receptek kiadását az orvosok és a betegek számára egyaránt.

A tárcaközi bizottság törvényjavaslatának jelentése szerint a nagykorú izraeliek mintegy 27 százaléka használja különböző formában a kannabiszt.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Gantz védelmi miniszter egyaránt jelezte támogatását a kezdeményezéssel kapcsolatban és közös nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a törvénynek körvonalaznia kell egy felelős modellt, amely alkalmas lesz Izrael Állam és az izraeli lakosság számára.

[popup][/popup]