Kacsa az aranyvonat megtalálása?

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A lengyel kormány illetékesei is kételkednek annak a két férfinak az állításában, akik szerint Walbrzych térségében egy földradarfelvétel révén rábukkantak az arra az aranyvonatra, amely a haláltáborokba küldött zsidók értékeit foglalhatja magában.

Underground galleries, part of Nazi Germany "Riese" construction project are pictured under the Ksiaz castle in the area where the "Nazi gold train" is supposedly hidden underground, on August 28, 2015 in Walbrzych, Poland. Poland's deputy culture minister on Friday said he was 99 percent sure of the existence of the alleged Nazi train that has set off a gold rush in the country. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI

Piotr Zuchowski lengyel államtitkár hírzárlatot rendelt el az ügy kapcsán, Malkorzata Omilanowska kultuszminiszter pedig azt közölte, tiszteletben tartja ugyan a véleménynyilvánítás szabadságát, de eddig egyetlen arra vonatkozó bizonyítékot sem látott, hogy az aranyvonat létezne. Szerinte csak egy legendáról van szó. Marek Belka, a lengyel jegybank elnöke is bekapcsolódott a vitába, úgy vélte, ez az egész ügy kacsa. Pedig előzőleg a Fakt című bulvárlap azt írta, hogy az állítólag a földfelszín alatt körülbelül 50 méterre lévő vonat akár 36 milliárd Zlotyt (8,5 milliárd eurót) érhet.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]