Lengyelországban kitört az aranyláz, a hatóságok versenyt futnak a kincskeresőkkel Európa legérdekesebb vonatáért

Írta: Herczeg Márk / 444.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

  • Lengyelországban három hete tört ki az aranyvonatláz, amikor egy lengyel és egy német kincsvadász bejelentkezett Wałbrzych önkormányzatánál, mondván, találtak egy páncélozott vasúti kocsit, ami szerintük a nácik 70 éve eltűnt legendás aranyvonata.
  • Mivel a területet korábban sosem tárták fel, ezért a helyi hatóságok még nem tudják, hogy mi van ott, de a hadsereg, a rendőrség és egy rakás jogász a helyszínre sietett.
  • Ahogy egy rakás illegális kincskereső is, így most a hatóságok versenyt futnak az idővel, mert lehet, hogy a páncélvonat alá van aknázva.
  • Egy, a vonatot évtizedek óta kutató 85 éves lengyel kincsvadász szerint véres története van a rejtekhelynek.

Underground galleries, part of Nazi Germany "Riese" construction project are pictured under the Ksiaz castle in the area where the "Nazi gold train" is supposedly hidden underground, on August 28, 2015 in Walbrzych, Poland. Poland's deputy culture minister on Friday said he was 99 percent sure of the existence of the alleged Nazi train that has set off a gold rush in the country. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI

A legenda szerint a 150 méter hosszú vonat 1945-ben tűnt el, és tele volt a délnyugat-lengyelországi Wrocławban (akkoriban Breslau, magyarul Boroszló), a feltételezések szerint főleg zsidóktól összerabolt drágakövekkel és más értéktárgyakkal, illetve fegyverekkel és ipari berendezésekkel, amiket a nácik az előrenyomuló Szovjet Hadsereg elől akartak megmenteni.

Nem messze innen, az alsó-sziléziai hegyvidéken fekvő Wałbrzych-nél a második világháború idején működött egy föld alatti ipari létesítmény szerteágazó alagútrendszerrel, mivel a háború végső szakaszában a heves bombázások miatt az ipari termékeket a föld alatt kellett raktározni. Az alagútrendszert a Riese-projektben (magyarul: óriás) építtették a közeli Gross Rosen koncentrációs tábor lakóival.

Itt található Książ vára, ennek a közelében ment be a vonat egy alagútba, ahonnan aztán sosem jött ki. Azt gyanítják, hogy az alagutat később lezárták, és a helyet elfelejtették.

Aki vonatot talál, kincset talál

Piotr Zuchowski, a lengyel kulturális és nemzeti örökségi miniszter helyettese korábban azt mondta, 99 százalékig biztos benne, hogy a náci aranyvonat létezik, de egyelőre nem tudják megállapítani, hogy mit tartalmaz a rakománya (egyébként több szakértő szerint a páncélvonatban csak katonai felszerelések vannak).

A miniszterhelyettes azt mondta, látta a georadar-felvételeket, amiken a föld alatt egy több mint 100 méter hosszú vasúti szerelvény körvonalai rajzolódnak ki, és tényleg úgy néz ki, mint egy páncélvonat, ami pedig arra utal, hogy értéktárgyak, műkincsek, de akár olyan levéltári anyagok is lehetnek rajta, amikről eddig nem is tudtunk.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]