Judaizmus és mítoszaink – kurzusok a Klauzál Súlban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Belső mítoszaink, tanult előítéleteink, belénk nevelt fogalomrendszereink tudattalanul hatnak ránk. Ha őket nem próbáljuk a legmélyebben megérteni, akkor tehetetlenül sodródunk hatásuk alatt. Az a meggyőződésem, hogy ezen formák visszafejtésének egyetlen módja a Tánáchban rejlik. A Tánách, vagyis a Héber Biblia kulcsfontosságú az emberi természet megértésében. Hiszek abban, hogy nemhogy nincs ellentmondás ezen szöveg és a természettudományok vagy a bölcsészettudományok eredményei között, hanem lényegében egymást magyarázzák, kiegészítik. Vagyis ezen ősi héber szövegek nem csak a zsidó identitás velejárói, hanem életünk legnagyobb akadályainak feloldását hordozzák, hogy egy teljes életet élhessünk.

A Klauzál Súl két kurzust indít ezen gondolkodásmód jegyében.

 Full Aleppo Codex

Az első kurzuson a résztvevők a bibliai héber nyelvet sajátíthatják el, valamint a Tórai narratíváit, törvényeit tanulmányozhatják annak segítségével. A végcél, hogy a hallgatók lényegi ismeretekkel rendelkezzenek a zsidó vallásról, a Tóráról, és önállóan tanulmányozhassak az eredeti héber szöveget. Tudásbeli részvételi feltétel nincs.

 

Időpont: szerdánként 18:30-tól 21:00-ig (első alkalom: november 27.)

 

A második kurzus alatt elmerülünk a zsidóság kevésbé ismert, de nem kevésbé fontos szövegeiben. Célja a Nách (próféták és egyéb iratok) és a rabbinikus irodalom bemutatása nemlineáris és intertextuális módszerekkel. A végcél, hogy a hallgatók lényegi ismeretekkel rendelkezzenek a Tánách egészéről és a szóbeli tanról, valamint, hogy önállóan tanulmányozhassak ezen irodalmak eredeti héber szövegeit. Feltétel a tórai narratívák és a héber nyelv alapszintű ismerete.

Tervezett tematika az első szemeszterre:

Időpont: keddenként 18:30-tól 21:00-ig (első alkalom: november 26.)

 

Mindkét kurzusra a jelentkezési határidő november 15.

A részvételi díj 10000 HUF/négy alkalom (egyben fizetendő). Az órák egybefüggőek, vagyis folyamatos részvétel szükséges.

 

Jelentkezni lehet Radvánszki Péternél:

[email protected]

06-20-6614657

 

Várunk szeretettel közösségünkben:

Radvánszki Péter rabbi – Klauzál Súl

 

 

 

[popup][/popup]