Jordánia óva int az izraeli „provokációktól” a Templom hegyen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A következő kormány bármilyen kísérlete a Templom-hegyi status quo megváltoztatására minden bizonnyal tönkreteszi Jordánia és Izrael kapcsolatát, figyelmeztettek vezető jordániai tisztviselők vasárnap a Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint – tudósít az ujkelet.live.

Ben Gvir a Templom Hegyen 2022 március 31-én (Forrás: facebook)

A Benjamin Netanjahu vezette ultraortodox-szelsőjobboldali tömb 64 mandátumot szerzett a múlt keddi választásokon. A szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir és Becalel Szmotrics (Vallásos Cionizmus) várhatóan fontos minisztériumokat kapnak, és a biztonsági kabinet tagjai lesznek.

A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne. Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf –  iszlám vallási hatóság –irányítja Jordánia főnöksége és Izrael biztonsági ellenőrzése alatt. 2015-ben John Kerry akkori amerikai külügyminiszter megegyezésre jutott Benjámin Netanjahu akkori miniszterelnökkel és II. Abdullah királlyal, hogy a status quo értelmében a muszlimok imádkozhatnak a Templom-hegyen, míg a nem muszlimok látogathatják, de nem imádkozhatnak ott.

A vasárnapi jordán figyelmeztetés többek között a Templom-hegyen szervezett zsidó imádkozásra vonatkozik. Ha ez rendszeressé válik, amint ezt a radikális vallásos cionisták szeretnék, az nemcsak a jordánoknál, hanem regionális szinten is problémát okozna. A status quo ilyen jellegű megváltoztatása feltüzelheti az arab és muszlim utcákat, és károsíthatja Izrael kapcsolatait más arab országokkal.

A források szerint ha Ben Gvirt kinevezik miniszternek, ebben a minőségében felmegy a Templom-hegyre és provokációval él – az teljesen más történet lesz, mint eddig, amikor a Kneszet tagjaként tett látogatást.

Jordániai illetékesek reményüket fejezték ki, hogy Netanjahu tisztában van e lépések veszélyeivel, valamint az Izrael és Jordánia közötti béke stratégiai fontosságával – egy olyan békével, amely szoros együttműködést is magában foglal számos területen, biztonsági és katonai szinten is.

Teljes cikk

[popup][/popup]