John Kirby: az izraeliek annyit tettek a civilek védelme érdekében, amennyit talán mi sem tettünk volna

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője méltatta az izraeli hadsereg által tett lépéseket a gázai polgári áldozatok megelőzése érdekében.

John Kirby

“A szárazföldön sokkal kisebb mértékben vonultak be a Gázai övezet déli részére, mint ahogyan azt tervezték. Úgy gondoljuk, hogy ez a városi hadviseléssel kapcsolatos néhány tanácsunk eredménye volt,” – közölte Kirby újságírókkal – írja az ujkelet.live -, majd hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg  online térképeket tett közzé azokról a helyekről, ahol az emberek biztonságban lehetnek és ahol nem. Ezzel gyakorlatilg előre jelezték, hogy hol fognak támadni. Nagyon kevés modern katonaság van a világon, amely ezt tenné. Nem tudom, hogy mi megtennénk-e ezt.”

Továbbiakban a CNN kérdésére, hogy vajon a Fehér Ház folyamatosan  ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael minimalizálja civil áldozatok számát, Kirby azt válaszolta, hogy a háborúban a legjobb tervek végrehajtása sem alakul úgy, ahogyan szeretnénk.

Ezt a saját hadseregünk tapasztalataiból tudjuk, függetlenül attól, hogy milyen precízen, és célzottan próbáltunk cselekedni Irakban és Afganisztánban. Voltak olyan időszakok, amikor civil áldozatokat is okoztunk,” – mondta, hozzátéve azt is, hogy “az izraeliek egyértelmű szándéka – amelyet nyilvánosan is elismertek -, hogy mindent megtesznek a civil áldozatok számának csökkentése érdekében.”

Teljes cikk

[popup][/popup]