John Kerry szerint április végéig létrejöhet a palesztin–izraeli béke

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

John Kerry amerikai külügyminiszter idei kilencedik közel-keleti látogatásának végén is optimistán nyilatkozott, és úgy vélekedett, hogy az eredeti tervekkel összhangban április végéig megköthető egy teljes körű béke Izrael és a palesztinok között.

Az amerikai politikus előzőleg pénteken több órán át Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel értekezett Jeruzsálemben a viszály alapkérdéseiről: a határok, a biztonság, a palesztin menekültek, Jeruzsálem státusa, egymás kölcsönös elismerése és minden további igényről való lemondás ügyéről.

US-JORDAN-DIPLOMACY-KERRY-FILES

John Kerry amerikai külügyminiszter (fotó: Jewel Samad, AFP)

Kerry úgy értékelte, hogy a felek elkötelezettek a békekötés ügyében. „Továbbra is bízunk benne, hogy el tudjuk érni a végleges megállapodást” – mondta Kerry. „Miért? Mert teljesen bizonyosak vagyunk benne, hogy a béke óriási előnyöket jelentene mindkét félnek és a tágabb térségnek is” – tette hozzá.

Elutazása előtt, a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren tartott, rövid péntek esti sajtótájékoztatóján a Háárec című izraeli lap internetes kiadása szerint Kerry azt is közölte, hogy Izrael az előre megígért időpontban, vagyis december 29-én szabadon engedi a palesztin foglyok következő, harmadik csoportját, miután a palesztinok aggodalmukat fejezték ki ezzel kapcsolatban. Izrael ugyanis a tárgyalások július végi felújítása előtt bizalomerősítő lépésként kötelezettséget vállalt, hogy a tárgyalások kilenc hónapja során elenged négy lépcsőben összesen százkilenc olyan palesztin rabot, akiket még az 1992-es oslói egyezmény előtt ítéltek el.

A kiszivárgott hírek szerint jelenleg az okozza a legkomolyabb vitát a megbeszéléseken, hogy Jeruzsálem izraeli biztonsági erők fegyveres jelenlétét szeretné a leendő Palesztina keleti határánál a Jordán folyó völgyében, amit a palesztinok határozottan elutasítanak. Az utóbbi hetekben magas rangú tisztviselők mind a palesztin, mind az izraeli oldalon kételyeiket fejezték ki a tárgyalások sikerével kapcsolatban. Csekély előrelépésről számoltak be, sőt a nagyszabású telepes építkezések novemberi bejelentése a tárgyalássorozat megszakadásával fenyegetett, kiváltva a konfliktusokat elsimító Kerry ismételt közvetítő látogatásait.

Csütörtökön az amerikai vezető Rámalláhban a palesztin vezetőkkel vitatta meg a legfontosabb ügyeket, de a szakértői találkozó után az Abbásszal folytatott megbeszélést a rendkívüli havazás miatt az amerikai külügyminiszter biztonsági emberei idő előtt megszakították, mert attól tartottak, hogy – hasonlóan rengeteg izraeli járműhöz – a Jeruzsálembe tartó úton rekednek.

Címkék:Izrael, John Kerry, Palesztina

[popup][/popup]