Johannis: a iasi-i pogrom nemcsak a zsidóság, hanem Románia tragédiája is volt

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A román zsidók ezreinek halálát eredményező 1941-es iasi-i pogrom nemcsak a zsidóság, hanem Románia tragédiája is volt – írta Klaus Johannis államfő üzenetében, amelyet a román területen elkövetett legnagyobb zsidóellenes vérengzés 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen olvastak fel Iasi-ban.

Klaus Iohannis

“A román állam nevében kegyelettel adózom azok emléke előtt, akik 75 éve a pogrom, a zsidóellenes, faj- és idegengyűlölő cselekmények áldozataivá váltak, és tisztelgek a kevés túlélő előtt” – fogalmazott Johannis.

Kifejtette: emberek ezreit, köztük időseket és gyerekeket támadtak meg saját házaikban, semmisítettek meg Iasi utcáin, vagy hagytak megfulladni a halálvonatokon, meggyilkolásukban pedig a német csapatok mellett a román hatóságok is részt vettek. Egyszerű emberek, az áldozatok szomszédai és régi ismerősei is bűnsegédekké vagy gyilkosokká váltak, és olyanok is áldozatul estek a jászvásári pogromnak, akiket az első világháborúban kitüntettek a Románia szolgálatában tanúsított hősiességükért – mutatott rá a román elnök.

“A mai fiataloknak szerencsére nem kellett a román nemzet ilyen szégyenletes pillanatait átélniük, de mindent meg kell tennünk, hogy ők és a következő nemzedékek tudatosítsák és felvállalják ezt a sötét múltat, ami pedig még fontosabb, levonják a tanulságot, és vonakodás nélkül tiszteletben tartsák a tolerancia eszméjének egyetemes értékeit” – írta üzenetében Johannis.

Megerősítette: támogatja egy holokausztmúzeum mielőbbi felállítását, és a iasi-i pogrom, a romániai holokauszt emlékének ápolására bátorította a román hatóságokat, amit a nemzeti emlékezetet erősítő hazafias cselekedetnek nevezett.

Az államfő előző nap a iasi-i pogrom három túlélőjének a Hűséges Szolgálat Érdemrendet adományozta példás erkölcsi tartásuk elismeréseként, a holokauszt emlékezetének ébrentartásáért és a második világháború során átélt megrázó szenvedéseik előtti tisztelet jeléül.

Iasi-ban kedden kétnapos megemlékezéssorozat kezdődött a bukaresti székhelyű Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet szervezésében, amelyen a román elnöki hivatal, a kormány és a Bukarestben akkreditált külképviseletek küldöttei is részt vesznek.

1941 júniusában Ion Antonescu, Hitler szövetségese parancsot adott arra, hogy Jászvásárt “tisztítsák meg” a zsidóktól, akik akkor a moldovai város lakosságának több mint egyharmadát tették ki. A június 28-án kezdődött pogromnak több mint tizenkétezer zsidó áldozata volt.

[popup][/popup]