Jobboldali koalíció lesz Izraelben

Írta: Szombat / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kedden lezajlott választások tanúsága szerint korrupciós ügyei ellenére képes volt maga mellett mozgósítani a szavazók jelentős részét, és az ellenzékénél jelentősen nagyobb jobboldali tömbbel várhatóan megalakíthatja ötödik kormányát.

Netanjahu, a győztes

A szavazatok 95%-os feldolgozottsága mellett Izraelben a Likud és a Kék-fehér párt fej-fej mellett áll, de a jobboldali blokk egyértelműen vezet, így Netanjahunak könnyű lesz jobboldali koalíciót építeni.

Reggel 8.00 óráig több mint négymillió szavazat összeszámlálása után a Likud a szavazatok 26.27%-át szerezte meg, vagy 35 helyet a 120 fős törvényhozásban — ami a párt 2003-as választás óta elért legjobb eredménye (akkor 38 helyet szerzett Ariel Saron alatt), és Netanjahu legjobb eredménye pályája alatt.

A Likud legfőbb riválisa, a Kék-fehér párt melyet Benny Gantz and Jair Lapid vezet, 25.94%-át szerezte meg a szavazatoknak, ami 35 helyet biztosít számukra a Kneszetben.

*

Az előrehozott választások egyben bizalmi szavazást is jelentettek a jobboldali Likud pártot vezető és várhatóan három korrupciós ügyben vádemeléssel szembenéző Benjámin Netanjahu mellett vagy ellen a tizenhármas kereskedelmi tévécsatornán megszólaló szakértők szerint.

Az izraeliek jelentős része a kétes ügyek ellenére a Likudra, illetve Netanjahura adta voksát, miközben ellene is harmincöt “mandátumos”, nagyjából ugyanakkora tábor szavazott, az alig három hónappal korábban létrejött Kék-fehér pártot támogatva.

A csakis Netanjahut kormányfőnek jelölő két ultraortodox párt, az askenázi Egységes Tóra párt és a keletieket tömörítő Sasz párt egyenként nyolc-nyolc mandátumot szerezve tizenháromról tizenhat képviselőre növelte erejét a százhúsz tagú kneszetben (parlamentben).

Csökkent viszont az arab nemzetiség jelenléte a parlamentben. Míg korábban egységbe tömörülve tizenhárom helyet szereztek, a csalódott arab lakosság nagy számban távollétével tüntetett a választásokon, és a külön induló két arab pártnak együtt is csak tíz képviselője lesz. Ráadásul a végső eredménynél, a katonák szavazatainak beszámítása után az is megtörténhet, hogy kisebbik pártjuk kiesik, és csak hatan lesznek.

Meglepetésre bejutott öt mandátummal Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű pártja, és öt képviselővel hozta a papírformát a jobboldali egységpárt, amelyben Netanjahu segédletével három, telepeseket támogató kis jobboldali párt szövetkezett, melyek külön-külön kiestek volna. Köztük található egy olyan párt is, amely a rasszista, arabellenes Meir Kahane tanait követi.

Az évtizedekig az országot vezető, nagy múltú szociáldemokrata Munkapárt történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el. Huszonnégyről ötfősre csökkent képviselete a kneszetben, mert szavazótáborának jelentős része Netanjahu megbuktatásának reményében átpártolt az új Kék-fehér párthoz.

A baloldali liberális Merec párt a küszöb közelében, de bejutott, és a korábbi évek tapasztalata alapján a katonák később befutó szavazatai megerősíthetik. Négy képviselőjük lesz az eddigi öt helyett.

Sikerült elég szavazatot szereznie Móse Kahlonnak centrista Mindannyian (Kulánu) nevű pártjával, de négy mandátumával a jobboldali tömb nagysága miatt várhatóan nem játszik döntő szerepet, mert az új felállásban Netanjahu nélküle is össze tudja hozni a 61 képviselőből álló többséget “természetes szövetségeseivel”: a vallásos és a jobboldali pártokkal, vagyis a jobboldali szövetséggel és Libermannal.

Egyelőre nem jutott be, de a katonák szavazataival még bekerülhet az Új Jobboldal (Hajamin Hahadas) nevű, a telepeseket támogató új jobboldali párt Naftali Bennet és Ajelet Saked vezetésével. Ha helyet cserélnek a kisebbik arab párttal, és azok kiesése árán részesei lesznek a parlamentnek, akkor Netanjahu nagyobb többséggel fog rendelkezni, noha nélkülük is képes megalakítani a csak jobboldali és vallásos pártokból álló következő koalícióját.

Netanjahu azt ígérte, gyorsan megköti a koalíciót, jobboldali kormányt alakít, de egész Izrael miniszterelnöke szándékozik lenni, baloldalnak és jobboldalnak, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt.

A parlamenti matematika szerint 65:55 mandátumaránya lesz a jobboldali koalíciónak és ellenzékének, mely kényelmes többséget biztosít Netanjahunak.

[popup][/popup]