Jeruzsálem: őrizetbe vettek egy szolgálat-megtagadó jesivabóhert, tüntettek az ultraortodoxok

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Ultraortodox szélsőségesek tüntetett kedden Jeruzsálemben egy besorozást elkerülő jesiva tanuló letartóztatása ellen. Helyi média jelentések szerint a tanuló nem jelent meg a besorozási irodában.

forrás: twitter

Az úgynevezett Jeruzsálem-frakció tüntetői akadályozták a villamos közlekedést valamint a forgalmat a Sarei Yisrael és Jaffa utcákon.

A rendőrség feloszlatta a tüntetést és őrizetbe vett 21 személyt a közrend megzavarásáért.

Az ultraortox zsidók körülbelül 10%-át képezik Izrael népességének, a zsidó törvények szigorú értelmezésének betartása szerint élik életüket. Sokuk a katonai szolgálatot a fiatalok elcsábításának tekinti, amivel elhagyják az imádkozás és vallási tanulmányok zárt világát.

Évtizedes vita tárgya, hogy vajon a fiatal ultra-ortodox férfiaknak, akik szemináriumokon tanulnak, kötelezővé tegyék vagy sem a katonai szolgálatot, mint ahogy az kötelező az izraeli zsidó lakosság többi részének.

כאן חדשות on Twitter

מאות מפגינים מהפלג הירושלמי החרדי ליטאי חוסמים את צומת הרחובות יפו ושרי ישראל בירושלים, במחאה על מעצרו הלילה של בן ישיבה עריק שלא התייצב בלשכת הגיוס @AkivaWeisz https://t.co/xu9lriMSZn

2017 szeptemberében a Legfelsőbb Bíróság eltörölte a vallásos tanulmányokat folytató ultraortodox férfiakat katonai szolgálat alól mentesítő törvényt, mondván, hogy aláássa a törvény előtti egyenlőség elvét.

A döntés felvetette annak a lehetőségét, hogy rákényszeríthetik őket a szolgálatra, mely súlyos politikai és társadalmi következményeket vonna maga után. A bíróság azonban egy évre felfüggesztette a határozatát, lehetővé téve a kormánynak egy új törvény előterjesztését. A kormány többször is halasztást kért, legutóbb az áprilisi választások miatt.

A besorozási törvénytervezet miatt kialakult vita a Jiszráel Beitenu valamint a Sasz és a Jahadut Hatora ultraortodox pártok között törte derékba Benjamin Netanjahu miniszterelnök koalícióalakítási erőfeszítéseit májusban és vezetett a Knesszet feloszlatásához. Az új választásokra szeptember 17-én kerül sor.

Ehud Barak ex-miniszterelnök, aki múlt héten jelentette be visszatérését a politikába és indulását egy új párt élén a szeptemberi választásokon, kedden azon kívül, hogy közölte, semmilyen körülmények között nem csatlakozik olyan kormányhoz, aminek Netanjahu van az élén, egy új elképzeléssel is előállt az ultraortodoxok besorozása kapcsán.

Barak Tel Avivban egy sajtótájékoztatón beszélve azt mondta, a jelenlegi besorozási törvény egy blöff, el kell törölni. Az új terv szerint mind az ultraortodoxok mind az arabok nemzeti közszolgálatot végeznének, azt követően pedig segítenék integrációjukat a munkaerőpiacra. Így a hadsereg csak azokat sorozná be, akikre szüksége van és tisztességesen megfizetné a katonákat, a legtehetségesebb ultraortodox diákok teljes időben folytathatnák Tóra-tanulmányaikat, és az ultraortodoxok száma is maximalizálódna a munkaerőpiacon.

A korábbi miniszterelnök hangsúlyozta, csak olyan kormányhoz csatlakozik pártjával, amelyik az új tervet 12 hónapon belül végrehajtja.

ujkelet.live

Címkék:katonai szolgálat, Ultraortodoxia

[popup][/popup]