Jeruzsálem: gyújtóbombát dobtak a templomhegyi rendőrőrsre

Írta: Szombat / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Ma reggel tüntetések kezdődtek a Templom-hegyen, majd egy gyújtóbombát dobtak az ottani rendőrőrsre. 

Egy rendőr könnyebben megsérült, válaszul az izraeli hatóságok több embert őrizetbe vettek és kiürítették a mecseteket, hogy átvizsgálhassák a környéket.

A folyamatos feszültség most éppen abból származik, hogy az óváros egyik kapuja (Gate of Mercy) melletti átjárót az izraeli hatóságok zárva tartják, mert gyanújuk szerint az ott felügyeletet gyakorló moszlim vallásos csoport a Hamasz utasításait teljesíti. A palesztinok tüntetésekkel akarják elérni a kapu kinyitását.

Mahmud Abbasz természetesen elítélte a “megszálló kormányt” a “veszedelmes eszkalációért” és azonnal az ENSZ-hez fordult védelemért.

Mivel a Templomhegy vallási felügyeletét a jordániai vallási hatóság (WAQF) látja el, Izrael jordániai illetékesekkel tárgyalt a feszültségek csökkentése érdekében.

Tegnap Gilad Erdan belbiztonsági miniszter úgy nyilatkozott, hogy  “ha Isten is úgy akarja”, a zsidók szabadon imádkozhatnak ott “a jövőben”.

*
Az incidens után újabb biztonságiakat vezényeltek a Templom-hegyre, majd lezárták az al-Aksza mecsetnek is otthont adó, arabul Haram al-Sarifnak nevezett teret, és újabb fegyverek után kutattak. Közben összecsapások törtek ki a biztonsági erők és a palesztin tiltakozók között, és kivezették a muszlim imádkozókat a lezárt területről.

Már a múlt héten fokozott biztonsági készenlétet rendeltek el Jeruzsálem óvárosában, mert összetűzések törtek ki a rendőrökkel az óváros és egyben a Templomhegy egyik kapujában található mecset megnyitása miatt.

A középkorban befalazott Aranykapu (arabul Bab al-Rahma, vagyis Kegyelem kapuja) egy nagyobb, oszlopos helyiséget rejt, amit a Templomhegy vagy arab nevén a Haram al-Sarif felől lehet csak megközelíteni.

Az izraeli hatóságok szerint a második intifáda idején, 2000 után a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász vezetői ebben a teremben működtették szervezetüket, s ezért 2003-ban bírósági végzéssel lezárták a helyiséget. Jeruzsálem azzal is vádolja a palesztinokat, hogy illegálisan ásatásokat és építkezéseket végeztek a mecsetek terén, s a városi hatóságok ennek folytatását is megpróbálták megakadályozni a terület lezárásával.

Az utóbbi hetekben azonban az iszlám szent helyeket felügyelő jordániai-palesztin muszlim felügyelő bizottság, a Vakf, az izraeli rendőrség tiltakozása ellenére többször megnyitotta az imateremnek berendezett helyiséget, és újabb zavargássorozat kezdődött a Templomhegyen.

Izrael a státus quo megsértésével vádolja a palesztinokat, mert egyeztetés nélkül, egyoldalúan és önhatalmúlag hatoltak be a hatóságilag lezárt épületbe. A Vakf katonai rádióban megszólaltatott vezetője viszont úgy vélte, hogy nem sértették meg a státus quót, vagyis a korábbi helyzetet, mert ez a terület korábban, 2003 előtt a Haram al-Sarif mecsetegyüttesének része volt.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt a zsidó állam központi intézménye, a jeruzsálemi Templom/Szentély, innen a hegy neve is.

Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet – benne az óvárost -, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében a Vakf gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

 

Címkék:Templomhegy

[popup][/popup]