Jákov Litzman állítólag megszegte saját minisztériumának szabályait

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A szerda éjszaka koronavírussal diagnosztizált Jáákov Litzman (Egyesült Tóra Zsidóság pártja által delegált) egészségügyi miniszter állítólag megsértette saját minisztériuma társadalmi távolságtartásra vonatkozó irányelveit, amikor a múlt héten csoportos imákon vett részt.

Yakov Litzman (fotó: Yoav Dudkevitch)

Litzman pozitív tesztje miatt a teljes irodáját, több izraeli politikai és egészségügyi tisztviselőt, akik az ország koronavírus elleni küzdelmét vezetik, Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnöktől kezdve az Egészségügyi Minisztérium főigazgatóját, Mose Bar Sziman-Tovot és a Moszad titkosszolgálat vezetőjét, Joszi Cohent óvatosságból karanténba küldték. Netanjahu és Cohen tesztje negatív lett a vírusra.

A 12-es csatornának nyilatkozó tanúk azt mondták, hogy Litzman, az ultraortodox Jahadut Hatora elnöke, a gur haszid szekta egyik tagjának otthonában imádkozott múlt szombaton – három nappal azután, hogy a kormányzati irányelvek hatályba léptek, és megtiltották a beltéri csoportos imákat. Míg az imán résztvevők igyekeztek betartani a társadalmi távolságtartást, több mint másfél órán keresztül egy helységben voltak.

Hétfőn, miután a rendeleteket tovább szigorították, és betiltották az összes csoportos imát bel- és kültéren, Litzmant állítólag látták imádkozni az otthonánál lévő zsinagógában.

Litzman irodája határozottan tagadta a vádakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy a miniszter betartja az Egészségügyi Minisztérium irányelveit, ideértve az imákkal kapcsolatos irányelveket is.

A TV-riport idézett egy vezető minisztert is, aki azzal vádolta Litzmant, hogy „tudatosan semmibe vette” a saját minisztériumának iránymutatásait.

A miniszter szerint az egészségügyi miniszter „veszélybe sodorta az életünket”, és Litzman irodája nem hajlandó nyilvánosságra hozni az epidemológiai vizsgálata eredményeit.

„Manapság mindannyian a lehető legnagyobb gondossággal járunk el [az iránymutatások betartásával]. És pont az egészségügyi miniszter mind közül az, aki nem ismeri fel a helyzet súlyosságát, és mindannyiunkat veszélyeztet.”

Teljes cikk

 

Címkék:Jákov Litzman, járvány, koronavírus

[popup][/popup]