Jaalon: Abbásznak le kell fegyvereznie a Hamászt

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerint Mahmúd Abbász palesztin elnöknek le kell fegyvereznie a Gázai övezetet uralom Hamász iszlamista mozgalmat, különben szerinte csak megtévesztés a palesztin kiegyezés – jelentette pénteken az izraeli katonai rádió.

Moshe-yaalon-middleeastmonitorcom

A képen Móse Jaalon (fotó: middleeastmonitor.com)

„Ha Mahmúd Abbász békét kötött a Hamásszal, akkor gyakorolnia kell a hatalmat a Gázai övezetben, és le kell fegyvereznie a szervezetet – mondta Jaalon. – Ha ezt nem teszi meg, akkor látható lesz, hogy a kiegyezés csak megtévesztés, amelynek célja a világ becsapása.”
Az Izraelben akkreditált külföldi katonai attaséknak rendezett találkozón azt is kijelentette az izraeli védelmi minisztérium vezetője, hogy „mindannyian a békére vágyunk, de nem csapjuk be magunkat: a világban mérsékeltnek tekintett palesztin vezetés nem ismeri el zsidó nemzetállami jogunkat, és nem fogadja el, hogy egy jövőbeli egyezmény véget vetne a palesztin-izraeli viszálynak és minden további követelésnek”.
Az iszlamista Hamász és a mérsékeltebb Fatah mozgalom hétéves viszálykodásnak véget vetve hétfőn átmeneti szakértői egységkormányt alakított.
Jaalon a csütörtöki találkozón hangot adott annak az Iránnal kapcsolatos véleményének is, hogy Teherán a közel-keleti térség bizonytalanságának legfőbb tényezője, és hangsúlyozta, hogy fel kell lépni diplomáciai és gazdasági, valamint végső esetben katonai eszközökkel az iráni rezsimmel szemben, meg kell akadályozni, hogy atomfegyverhez jusson.
A hír forrása itt.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]