Izraeliek bojkottja orosz utazások ellen, az elítélt izraeli lány kiszabadításáért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraeliek bojkottálni kezdik az orosz légijáratokat és az oroszországi utazásokat, hogy ezzel is tiltakozzanak a csekély mennyiségű marihuána birtoklásáért Oroszországban elítélt Naama Issachar súlyos büntetése ellen.

Naama Isaachar

A hírről a 12-es izraeli tévécsatorna nyomán az ynetnews is beszámolt.

Az izraeli és amerikai állampolgársággal is rendelkező 27 éves lányt kábítószer-csempészet vádjával ítélték el, miután állítólag 9.6 gramm marihuánát találtak a poggyászában.

A Naama Issachar szabadon bocsájtását kérelmező folyamodványt Netanjahu miniszterelnök és Reuven Rivlin államfő küldte el Putyin orosz elnöknek.

Izraelben azonban kormányforrások kevés esélyét látják a szabadon bocsájtásnak, mert úgy vélik, valójában politikai ügyről van szó: Oroszország így akarja kikényszeríteni, hogy egy Izraelben fogva tartott orosz hackert ne adjanak ki az Egyesült Államoknak, hanem küldjék vissza Oroszországba. Alekszej Burkovot, akit az Interpol körözött, 2015-ben tartóztatták le. Az Egyesült Államok kéri kiadatását, mert úgy véli, hogy tömeges hitelkártya-csalásokkal több millió dollárral károsított meg amerikai fogyasztókat.

Hírek szerint Izraeli részről elutasították az orosz kérést, hogy Burkovot nekik adják ki. Az orosz válaszlépés Issachar súlyos börtönbüntetése volt.

Kérdés, a Naama Issachar letartóztatása miatti izraeli társadalmi válaszlépés, Oroszország bojkottja mennyire lehet széleskörű és kitartó, lévén a közel egymillió oroszországi bevándorló és leszármazottaik közül sokaknak családi, üzleti kötelékei van az “óhazában”.

[popup][/popup]