Netanjahu Putyintól kér kegyelmet a hét évre ítélt izraeli turista számára

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Netanjahu hivatalosan is az orosz elnökhöz fordult, noha általában úgy vélik, az oroszok cserealapnak tartják az izraeli turistát, akiért cserébe egy orosz hacker szabadon bocsájtását szeretnék elérni. Az oroszok attól tarthatnak, hogy kiderül: a hackernek kapcsolatai vannak az orosz titkosszolgálatokkal.

Naama Issachar

Az izraeli és amerikai állampolgársággal is rendelkező 27 éves lányt kábítószer-csempészet vádjával ítélték el, miután állítólag 9.6 gramm marihuánát találtak a poggyászában.

A Naama Issachar szabadon bocsájtását kérelmező folyamodványt Netanjahu miniszterelnök és Reuven Rivlin államfő küldte el Putyin orosz elnöknek.

Az Issachar család közleményben fejezte ki köszönetét államuk vezetőinek. A család reménykedik, hogy Netanjahu és Putyin személyes jó viszonya segíteni fog és Naamát kiengedik a börtönből, „miután olyasmivel vádolják, amit el sem követett.”

Issachar nem tagadja, hogy volt ennyi Marihuána a poggyászában, ám ez Izraelben a megengedett mennyiség határa, így ez ott nem bűncselekmény, márpedig ő a drogot Oroszország területén nem akarta használni. Csomagja egyébként is a légitársaság ellenőrzése alatt állt, és azt csak Tel-Avivban kapta volna vissza.

A Kreml részéről egy szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Putyin megfontolja az izraeli kérelmet, ha az a megfelelő csatornákon jut el hozzá.

E közben az Issachar család fellebbezést is benyújtott az ítélet ellen.

Izraelben azonban kormányforrások kevés esélyét látják a szabadon bocsájtásnak, mert úgy vélik, valójában politikai ügyről van szó: Oroszország így akarja kikényszeríteni, hogy egy Izraelben fogva tartott orosz hackert ne adjanak ki az Egyesült Államoknak, hanem küldjék vissza Oroszországba. Alekszej Burkovot, akit az Interpol körözött, 2015-ben tartóztatták le. Az Egyesült Államok kéri kiadatását, mert úgy véli, hogy tömeges hitelkártya-csalásokkal több millió dollárral károsított meg amerikai fogyasztókat.

Alekszej Burkov

Hírek szerint Izraeli részről elutasították az orosz kérést, hogy Burkovot nekik adják ki. Az orosz válaszlépés, Issachar súlyos börtönbüntetése volt. Ez persze felkeltette a gyanút: miért olyan fontos Burkov az oroszoknak?

Burkov kiadatását az izraeli legfelsőbb bíróság már jóváhagyta, de Oroszország is kérte kiadatását és különféle csatornákon nem egy alkalommal sürgették Izraelt, hogy küldjék haza Burkovot.

Izraeli sajtóbeszámolók Burkov esetleges titkosszolgálati kapcsolatairól írnak: szerintük talán köze lehet az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz erőfeszítésekhez.

Times of Israel

[popup][/popup]