Izraeli zavargások a kettős merénylet után

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több tucat izraeli telepes kezdett tüntetésbe este Huwara palesztin közösségben a terrortámadás után, melyben két izraeli vesztette életét.

Huwara palesztin település lángokban a megtorló zavargások után

A tüntetők követelték, hogy az izraeli biztonsági erők intézkedjenek a „terror fészkekkel” a térségben – írja az ujkelet.live az esti eseményekről.

,,Van itt valami nagyon megindító… A zsidók nem hallgatnak. Amit a hadsereg nem képes megtenni, amit a rendőrség soha nem fog megtenni, jönnek az egyszerű zsidók, és természetes bosszúállást hajtanak végre. Felgyújtanak mindent, ami útjukba kerül” – mondta az egyik telepes egy videóban, amit a Demokrat TV osztott meg Twitteren.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a zsidók több mint 20 palesztin járművet és épületet gyújtottak fel. Az esti ima idejére megszakították a rombolást:

איתי בלומנטל Itay Blumental on Twitter: “חווארה. אירוע שיצא משליטה pic.twitter.com/bVoCqNHP05 / Twitter”

חווארה. אירוע שיצא משליטה pic.twitter.com/bVoCqNHP05

Kilenc családot, közel 30 lakost evakuáltak otthonából, több mint 15 ház égett le különböző szinten. Felgyújtottak 4 parkolót és több mint 25 járművet. A legtöbb kár a főút északi részén lévő házakban keletkezett.

A faluban egy egész tartalékos zászlóalj van jelen határrendészekkel, ezen kívül izraeli és palesztin tűzoltóautók is oltják a tüzet. További határendészeti erőket küldtek Binjaminból, hogy segítsék az erőket.

Két zsidó könnyebben megsérült a falu területén, miután palesztinok kövekkel dobálták meg őket.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma este közölte egy 37 éves palesztin halálát, akit korábban a nap folyamán a Huwara melletti Za’atara faluban hasba lőttek a telepesekkel folytatott összecsapásokon.

A Szamáriai Regionális Tanács helyettes vezetője, Davidi Ben Cion délután a terrortámadásra reagálva Huwara „eltörlésére” szólított.

„Itt, Huwarában gyerekeink vérét kiontották … Huwarát ma el kell törölni. Elég a beszédből a telepek építéséről, megerősítéséről. Az elvesztett elrettentést most vissza kell állítani, nincs helye a kegyelemnek” – írta Twitteren. Becalel Szmotrich pénzügyminiszter, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője lájkolta a posztot.

Elior Levy * אליאור לוי on Twitter: “מה שקורה הערב בחווארה הוא לא פחות מטירוף ותאוות נקם נגד כל מה ומי שנקרה בדרכם של החוליגנים שפשוט לוקחים את החוק לידיים. זו לא הדרך לתפוס מחבל מנוול שרצח שני אחים ישראלים. זו לא יהדות,זו לא רוח ישראלית pic.twitter.com/yF6Q6x5NUs / Twitter”

מה שקורה הערב בחווארה הוא לא פחות מטירוף ותאוות נקם נגד כל מה ומי שנקרה בדרכם של החוליגנים שפשוט לוקחים את החוק לידיים. זו לא הדרך לתפוס מחבל מנוול שרצח שני אחים ישראלים. זו לא יהדות,זו לא רוח ישראלית pic.twitter.com/yF6Q6x5NUs

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a huwarai események fényében este egy videóüzenetben felszólított: ,,Ne vegyétek kezetekbe a törvényt.”

Jichák Herzog elnök este Twitteren a következőt írta: ,,A törvény kezünkbe vétele, a zavargások és az ártatlanok elleni erőszak – nem a mi utunk, és ezt határozottan elítélem. Engednünk kell, hogy az Izraeli Védelmi Erők, az izraeli rendőrség és a biztonsági erők elfogják az aljas terroristát, és azonnal helyreállítsák a rendet.”

Vezető biztonsági tisztviselő a Kan-nak nyilatkozva: ,,A zsidó lázadók zavarják a terrorista utáni hajszát, és eltérítik az izraeli erőket a védelmi küldetésünktől.”

Összességében 21 tüntetőt tartóztattak le a tegnap esti rendőrökkel folytatott összecsapások során, amikor néhányan áttörték a rendőri korlátokat, hogy elzárják az Ayalon autópályát, ötöt éjszakára rendőrségi őrizetben tartották, írja a Ynet híroldal. Állítólag – fogalmaz a beszámoló – szabadon engedték őket.

[popup][/popup]