Izraeli vállalkozás ledöntheti a rákkezelés útjában álló anyagi akadályokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

„Hisszük, hogy módszerünk új távlatokat nyit a sugárkezelés történetében. Mindmáig gazdaságossági okai vannak, hogy a proton sugárkezelést nem alkalmazzák az általános klinikai gyakorlatban” – nyilatkozta Michael Marash, a P-Cure cég alapítója és ügyvezetője a The Jerusalem Postnak.

A Modiin közeli Shilat településen működő cég gyártja a legfejlettebb, proton sugárterápián alapuló gyógyászati eszközt, amely reményeik szerint rövid időn belül elérhető lesz a betegek számára.

Marash hangsúlyozta, hogy P-Cure által gyártott készülék „az egyetlen 360 fokos portálmentes protonterápiás berendezés, amely bármely sugár onkológiai osztályon elhelyezhető”. A protonterápia a rákos daganatok kezelésének jelenlegi legfejlettebb módszere.

„A protonok emberi testre gyakorolt hatása lehetővé teszi, hogy gyógyító sugáradagokat juttassunk el a daganatos sejtekhez, miközben minimumra csökkentjük az egészséges szöveteket és szerveket érő mennyiséget, csökkentve ezzel a komplikációkat és mellékhatásokat” – magyarázza Marash. „A szokásos sugárterápiával szemben a sugárdózis egyenesen a tumorba jut, és nem terjed a test más részeire.”

Annak ellenére, hogy a protonterápia a leghatékonyabb sugárkezelési módszer, csupán a betegek két százalékán alkalmazzák, mert mindeddig a protonközpont létrehozása költséges vállalkozásnak számít. A P-Cure kiküszöböli a nagy térigényű portál alkalmazását, így a proton terápiás rendszer elhelyezhető működő kórházakban és onkológiai központokban.

„Az első protonterápiás központot 30 éve nyitották meg, a második csak tíz évvel később követte, jelenleg pedig 90 működik szerte a világban, és 37 további van tervezés vagy kialakítás alatt. A páciensek száma közel 200.000.” Marash elmondta, örömére szolgál, hogy az izraeli egészségügyi minisztérium engedélyt adott egy ilyen központ megépítésére a Tel Aviv-i Sourasky Medical Centerben.

A P-Cure képzési és ügyfélszolgálati központot alakít ki; a berendezést az USÁ-ban, Európában és Indiában, valamint közös vállalkozással Kínában szándékoznak forgalmazni. Végső céljuk 20.000 sugárkezelő szoba kialakítása.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]