Izraeli ultraortodox közösségek sorozatosan szegik meg a járványszabályokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli kormány közegészségügyi rendeleteit megsértve, több ezer ultraortodox gyűlt össze Bné Brak utcáin vasárnap este egy vezető rabbi temetésére, aki korábban aznap hunyt el.

Chaim Meir Woszner rabbi temetési gyászmenete

Chaim Meir Woszner, a Chachmei Lublin Jesiva dékánja és Bné Brak egyik vezető alakja volt. Apja, Smuel Woszner rabbi évtizedekig a haszid világ legfőbb szellemi vezetője volt, 2015-ben, 101 éves korában bekövetkezett haláláig – írja az ujkelet.live.

Woszner rabbi a múlt hónapban fertőződött meg a koronavírussal, és otthon kezelték, amíg oxigéntelítettségi szintje le nem csökkent, és súlyos állapotban kórházba került.

Az elmúlt napokban végzett tesztje negatív eredményt mutatott a vírusra, de állapota romlásnak indult, és vasárnap délután 83 éves korában elhunyt.

A rendőrség Woszner rabbi halála utáni órákban tárgyalásokat folytatott a város vezető rabbijaival, hogy megakadályozza a múlt héten ultraortodox temetéseken látott hasonló tömeges gyülekezést. Erőfeszítéseik azonban sikertelennek bizonyultak.

Egy másik minapi híradás szerint nagy létszámú esküvőt is tartottak múlt héten az egyik ultraortodox közösségben, ahol a férfiak a szokások szerint, egymás kezét fogva táncoltak. A harédi közösségek sorozatosan szegik meg a járványügyi szabályokat.

[popup][/popup]