Izraeli rakétatámadás szíriai célpontok ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A szír állami média csütörtök éjszaka az izraeli légierő által egy óra körül indított állítólagos újabb rakétatámadásról számolt beamely Szíria déli részén lévő célpontokra irányult.

A Vaskupola EL/M-2084-es radarja. Fotó: Wikimedia Commons

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

SANA szír állami média egy katonai forrást idézett a légitámadás pontos időpontjáról, amely során „az izraeli ellenség rakétákat indított a megszállt szíriai Golán irányából, a déli régió egyes pontjaira célozva”, de konkrét célpontokat nem nevezett meg. A forrás szerint a szír légvédelmi rendszer több rakétát elfogott, miközben elismerte egy mártír katona halálát és némi anyagi kárt.

Az Izraeli Védelmi Erők nem reagált és valószínűleg nem is fog a jelentésekre.

A közösségi médiában megjelent, meg nem erősített hírek szerint a légitámadás a damaszkuszi repülőtér közelében levő célpontok ellen irányult, amely az iráni fegyverszállítmányok meghiúsítására irányuló izraeli rakétatámadások gyakori célpontja.

Az éjszakai légitámadás volt az első a múlt héten történt szokatlan légicsapás óta, amely során az izraeli légierő állítólag a latakiai kereskedelmi kikötő melletti iráni fegyverszállítmányokat vette célba.

Az Izraelnek tulajdonított akciót követően Naftali Bennett miniszterelnök egy sajtótájékoztatón aláhúzta, hogy a régióban működő rosszindulatú erők ellen állandó harc folyik, amelyekkel szemben „továbbra is fellépünk, kitartóak leszünk, és nem fogunk elfáradni.”

Latakia kikötője létfontosságú létesítmény, a háború sújtotta Szíriába beérkező áruforgalom szempontjából. A szír kikötő elleni állítólagos izraeli légitámadás ritkaságnak számít, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a Damaszkusz környéki célpontokra összpontosító, az izraeli hadseregnek tulajdonított légicsapások száma.

Izrael vörös vonalnak tekinti Irán tevékenységét északi határán, és többször támadásokat indított Iránhoz kapcsolódó létesítmények és fegyveres konvojok ellen, melyeket a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek szántak. Az Irán támogatását élvező Hezbollah a szíriai kormányerők mellett harcolt a polgárháborúban.

Oroszország 2015 óta folytat katonai hadjáratot Szíriában Aszad oldalán. Moszkva segített a szíriai hadsereg korszerűsítésében, beleértve Aszad légvédelmi rendszereit is, és kiképezte azok irányítóit.

ujkelet.live

Címkék:Golán fennsík, rakétatámadás, Szíria

[popup][/popup]