Izraeli miniszter: a Nemzeti Bank kormányzóját le kéne gurítani a lépcsőn

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Amir Járon, a Nemzeti Bank kormányzója „egy barbár”, mert „rosszakat mond Izraelről a világban”, és „le kéne gurítani a lépcsőn” – mondta Amichai Elijahu (Otzma Jehudit) örökségvédelmi miniszter vasárnap reggel a Kol Barama rádióban.

Amichai Elijahu (Otzma Jehudit) miniszter felszólalása a Kneszetben 2023. március (fotó: YouTube képernyőfotó)

A megjegyzés felháborodást váltott ki a politikai spektrum minden oldaláról.

Elijahu azt állította, hogy ,,Izrael gazdaságáról nem lehet gondoskodni az igazságszolgáltatási reform [végrehajtása] nélkül”, utalva a Netanjahu vezette kormány igazságszolgáltatás gyengítését célzó törvényjavaslataira.

Elijahu kifejezetten Járont támadta, mondván, hogy ,,bemocskolja Izraelt, és árt az ország hitelminősítésének, valamint a gazdaságnak. Ő egy barbár, és ez a személy továbbra is betöltheti pozícióját mivel az igazságügyi reform nincs végrehajtva.”

A miniszter azt is állította, hogy a reform segít a kormánynak abban, hogy megszabaduljon azoktól a tisztviselőktől, akik nem hajlandók a szélsőjobboldali politikával egyetérteni.

Reakciók

Röviddel megjegyzései után Benjámin Netanjahu miniszterelnök Twitteren azt írta, hogy „teljes mértékben elítélem Amichai Elijahu miniszter Nemzeti Bank kormányzója ellen tett megjegyzéseit, egy elkötelezett köztisztviselőt, aki hűségesen végzi munkáját az izraeli gazdaság és az izraeli polgárok érdekében”.

A Nemzeti Bank közleménye szerint mind az intézmény, mind Járon „továbbra is professzionálisan fog intézkedni, és védi Izrael gazdaságát”.

Becalel Szmotrich pénzügyminiszter szintén elítélte Elijahu megjegyzéseit.

Jáir Lapid ellenzéki vezető reakciója: ,,Az örökségvédelmi miniszter öröksége: durvaság, tudatlanság és ostobaság, amit senki sem ért.”

Teljes cikk

[popup][/popup]