Izraeli Legfelsőbb Bíróság: Arje Deri nem lehet miniszter

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság kibővített testülete január 18-án, szerdán 10:1 arányban úgy döntött, hogy a szefárd ultraortodox Sasz vezetője, Arje Deri nem szolgálhat miniszterként a kormányban. Mint ismeretes, Deri korábban, 2002-től 22 hónapot töltött börtönben, mert belügyminisztersége idején megvesztegették. A januárban hozott újabb ítéletben a bíró azzal indokolta a felfüggesztett börtönt, mert Deri megígérte: a jövőben távol marad a közélettől és az államkincstártól.

Arje Deri

A Legfelsőbb Bíróság mostani ítélete szerint ,,a kinevezés rendkívül ésszerűtlen” – írja az ujkelet.live.

Az egyedüli ellenvélemény Joszef Elron bíróé volt, aki szerint Derinek a Központi Választási Bizottsághoz kéne fordulnia, hogy az döntsön az ügyben.

  • Ha pedig a testület elnöke diszkvalifikálná Derit, a törvénymódosítás, mely lehetővé tette, hogy miniszterként szolgáljon, nem vonatkozhatna rá.
  • Jó tudni: A törvényt azért módosították, hogy ne kelljen Derinek a Központi Választási Bizottsághoz fordulnia.

A döntésre a kormány átfogó igazságügyi reformtervének hátterében került sor olyan jogalkotási kezdeményezésekkel, amelyek célja, hogy korlátozza a Legfelsőbb Bíróság és a kormány jogi tanácsadóinak hatalmát.

Január 5-én, a Deri belügyminiszteri és egészségügyi miniszteri kinevezése ellen benyújtott petíciók meghallgatása során a Legfelsőbb Bíróság jelentős szkepticizmust mutatott a kormány azon politikai és jogi lépéseinek legitimitását illetően, amelyek célja az volt, hogy Deri a legutóbbi felfüggesztett börtönbüntetése ellenére ismét miniszteri tisztséget tölthessen be.

Deri kikerülése a kormányból koalíciós krízist eredményezhet, mivel a Sasz 11 képviselői mandátumot birtokol a 64 fős kormánytöbbségben a törvényhozásban

  • Ha Deri nem hajlandó lemondani, valószínűleg Netanjahu miniszterelnök feladata lesz eltávolítani.
  • Ha a miniszterelnök, aki ellen három korrupciós ügyben folyik bírósági eljárás, megtagadja ezt, az ítélet példátlan elutasítása valószínűleg újabb beadványokat eredményezne a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben azt követelnék, hogy menessze Derit, vezető koalíciós partnerét.
  • Deri állítólag világossá tette társai előtt, hogy még ha a bíróság ellene dönt is, nem mond le.

 

[popup][/popup]