Izraeli lap: megszakította tárgyalását Abbász az amerikai külügyminiszterrel

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

 Megszakította Mahmúd Abbász palesztin elnök John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott párizsi tárgyalásait, mert Izrael javára elfogultnak ítélte tárgyalópartnerének az izraeli-palesztin viszály rendezésére tett áthidaló javaslatait – írta a Maariv című izraeli lap csütörtökön.

MahmudAbbaszAbbász megdöbbent azon, hogy a Fehér Ház új javaslata az izraeli álláspontot osztja, és azzal fenyegetőzött, hogy “felborítja a tárgyalóasztalt” – állította a lap az al-Kudsz című kelet-jeruzsálemi újság értesülésére hivatkozva.

A Mahmúd Abbász számára elfogadhatatlan legújabb javaslat egyebek közt Izrael zsidó államként való elismerését kérte, lemondást a nemzetközi erőkről a Jordán völgyében, amely nem lenne a jövendő palesztin állam része, és azt is, hogy tíz izraeli telepesblokk – területcserékkel – megmaradhasson a helyén.

Abbász leginkább akkor háborodott fel – és állítólag őrültnek nevezte az amerikai rendezési tervet -, amikor észrevette, hogy aszerint Kelet-Jeruzsálem helyett Bét-Haninában lenne Palesztina fővárosa.

Haragját fokozta, hogy Kerry izraeli erőket hagyna az országban ahelyett, hogy egy harmadik felet bízna meg a védelmi feladatokkal.

“Palesztinát sem demilitarizáltat akarok” – tette hozzá Abbász, de Kerry ellenállt követelésének.

A lap szerint a palesztin elnök Fehér Házba való meghívása a tárgyalások megszakadásnak elkerülését szolgálta.

Kerry nyomást gyakorolt a palesztinokra a jövendő ország keleti határának, a Jordán folyó környékének biztonsági megoldásában is. “Önnek ez nemzeti büszkeség vagy politikai nyomás ügye, de Netanjahunak élet és halál kérdése” – mondták Abbásznak a Maariv szerint. Az új javaslatok tanúsága szerint az amerikaiak elismerik Izrael aggodalmát, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és dzsihádista szervezetek erői gyülekezhetnek majd a Jordánnál és versengeni kezdhetnek a palesztin kormányzattal. Netanjahu ezért hosszú távú és állandó biztonságpolitikai rendezésről beszél a Jordán folyó völgyében, amelyben izraeli erők is ellenőrzést gyakorolnának elsősorban a fegyvercsempészés fölött. Abbász hallani sem akar izraeli katonákról, bár a NATO-csapatokat elfogadná. Netanjahu ugyanakkor hallani sem akar nem izraeli erőkről.

A másik sarkalatos kérdés Izrael zsidó nemzetállamként való elismerése. Amerika kész bevenni a viszály végső rendezését szolgáló, úgynevezett keretmegállapodásba, hogy a két ország kölcsönösen elismeri a másikat a zsidók, illetve a palesztinok nemzetállamaként, de Abbász ezt nem fogadja el.

Abbász úgy véli, hogy az új javaslatokkal Izrael irányában elfogult egyezményt kellene jóváhagyni mind a biztonsági ügyekben, mind Jeruzsálem és a hazatérési törvény ügyében, és cserében semmit sem kap azon kívül, hogy az 1967-es vonalak alapján folyik a rendezés.

Mindezek alapján a palesztin vezető azt mondta Kerrynek Párizsban, hogy az amerikai javaslatot nem tudja elfogadni, és “jobbat” kért – állította a Maariv.

[popup][/popup]