Izraeli kutatás: Oxigénterápia a fiatalság kulcsa?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Telomernek hívják a kromoszómák végén található, ismétlődéseket tartalmazó szakaszt, amely a szétbomlástól védi az örökítőanyag végét, és megakadályozza összetapadásukat.

Képünk illusztráció (Fotó: Times Of Israel, Flash90/Hadas Parush

Mivel a telomerek több ezer ismétlődést tartalmaznak, és minden osztódással rövidülnek, a telomerek meghosszabbítása pedig az öregedés elleni küzdelem kulcsa – írja az Index.hu az izraeli kutatásról.

A kezelés során harmincöt 64 évnél idősebb résztvevőt nagynyomású oxigénterápiának vetettek alá, lényegében a búvárok dekompressziójánál alkalmazott nagynyomású kabinokban. Tiszta oxigént kaptak naponta 90 percig heti ötször, három hónapon át.

A vizsgálat végén úgy találták, hogy a résztvevők telomerjei 20 százalékkal meghosszabbodtak, míg elöregedett sejtjeik száma 37 százalékkal csökkent. A beszámoló szerint ez gyakorlatilag olyan volt, mintha a sejtjeik huszonöt évet fiatalodtak volna.

A közelmúltban több olyan kutatás is megjelent, amely a danazol nevű gyógyszer telomermeghosszabbító hatását igazolta.

Az oxigénterápiáról szóló tanulmány egyik szerzője, Amir Hadanny idegsebész kiemelte, hogy az új módszer nem igényel gyógyszeres beavatkozást.

[popup][/popup]