Izraeli győzelem a Berlini filmfesztiválon

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri, idén az izraeli-francia-német koprodukcióban készült, Nadav Lapid rendező, Synonymes (Szinonimák) filmjének ítélte az Arany Medve fődíjat.
Nadav Lapid az Arany Medve díjat veszi át a 69. Berlinarén. Fotó: John Macdougall/AFP

 

A rangos fesztivál történetében, izraeliként a fődíjat elsőként átvevő Lapid azt nyilatkozta, lehet, hogy Izraelben egyesek szerint „[a film] botrányos”, de számomra a film nagy ünnep – és remélem, egyben a mozi ünnepe is utalva ezzel az izraeli megosztó politikára. „Remélem, hogy az emberek meg fogják érteni, hogy a düh, az ellenségesség és a gyűlölet, csak az erős érzelmek ikertestvérei” – mondta Lapid miközben átvette a díjat.

Az önéletrajzi ihletésű film, Joáv (Tom Mercier) egy megszállott izraeli fiatalember tragikomikus története, aki országa politikája elől menekülve Párizsban próbál új identitást keresni és beilleszkedni egy francia szótár segítségével.

Berlinale on Twitter

And this year’s Golden Bear for #BestFilm is awarded to ‘Synonymes’, directed by #NadavLapid and produced by SaïdBenSaïd and #MichelMerkt. Congratulations!

A Berlinare történetében legutóbb Joseph Cedar, izraeli rendező 2007-ben vehette át az Ezüst Medve díjat.

Az idei második helyezett Francois Ozon “By the Grace of God” (Isten áldásával) című filmje, amely a katolikus egyházban zajló rejtélyes szexuális zaklatások túlélőinek életéről szól. A díjat a rendező a szexuális visszaélések áldozatainak ajánlotta fel.

A legjobb női és férfi alakításért járó Ezüst Medve díjat “So Long, My Son” (Ég áldjon, fiam), kínai film szereplői Jong Mei és Vang Jincsun vehette át. Jong Mei miközben átvette a díjat, utalva országa úgynevezett egy-gyerekes politikájának utóhatásaira, azt nyilatkozta, “a film egy fiát elvesztő nő tragédiája. Örülünk, hogy sikerült bemutatni.”

ujkelet.live

[popup][/popup]