Izraeli gyémántkereskedők aggódnak a hongkongi zavargások miatt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Hong Kong a gyémánttőzsde ázsiai piacának kapuja, így az izraeli kereskedők számára kiemelt jelentőségű. A zsidó állam második legnagyobb gyémántpiacaként a teljes polírozott gyémántértékesítés 30%-át teszi ki.

Forrás: Bloomberg

A hagyományos évnyitó rendezvény mellett, a júniusi, szeptemberi és novemberi hongoki gyémántkiállítás és vásáron évek óta az izraeli kereskedők a legigényesebb és legnagyobb standon állítanak ki. Az Izraeli Gyémánt Intézet (IDI) több mint 70 cégnek biztosít lehetőséget, de önálló kiállítók és évről évre újoncok is megjelennek a különleges, kínai fennhatóságú gigavárosban. Izraeli újítás a Get Diamond 1000 négyzetméteres terminál is, ahol frissítőket kortyolva lehet akár telefonos applikáción keresztül is licitálni az izraeli kereskedők gyémánt-aukcióján.

A szeptemberi kiállításra a jelentkezések már lezárultak és a résztvevők utazási és szállodafoglalásai is már jóval korábban megtörténtek. A rangos nemzetközi rendezvény azonban minden várakozás ellenére könnyen rossz irányba fordulhat.

A hongkongi tőzsde fontos tényezője a nemzetközi pénzvilágnak, a helyi gyémánttőzsde értelemszerűen nemcsak az izraeliek számára kiemelt értékesítési piac.

A tavaszi kormányellenes tüntetések azonban mostanára egyre nagyobb mértéket öltő zavargássá fajultak és zavart keltve ezzel, a mindennapi rutinon kívül a tőzsdei árfolyam mozgásokban is.

A hongkongi bankok aug. 22-én egész oldalas újsághirdetésben szólították fel a kínai vezetés alatt álló város rendfenntartóit a szeptemberi gyémántkiállítás biztonságát (is) veszélyeztető helyzetre.

A bankok aggodalmát az Antwerpeni Gyémánt Központ (AWDC), a Gyémánt Export Támogató Tanács (GJEPC) és az Izraeli Gyémánt Intézet (IDI) is osztotta, ezért nyílt levélben fordultak Celine Lauhoz, a júniusi és szeptemberi hongkongi gyémántkiállítás veterán szervezőjéhez, arra kérve, hogy halassza el a kiállítást egy későbbi időpontra a városban uralkodó káoszra való tekintettel.

Lau válaszlevelében nyugalomra intett mindenkit mondván, hogy a levélírók tudomására jutott pletykákkal ellentétben senki sem akarja visszavonni jelentkezését, legfeljebb a biztonságosabb hellyel, mint lehetőség volt néhány felvetés.

A cégek biztonságos kereskedését szavatoló Malka-Amit & Brinks változatlan feltételekkel biztosítja a kiállítást, nyilatkozta Lau a levélben. Az esetlegesen nagyobb veszélynek kitett kínai vendégeket kiemelten biztosított szállodában és utazási feltételek mellett tudják fogadni.

Az augusztus 24-én kelt levelében Lau úgy vélte, hogy a hongkongi biztonsági riasztási feltételek megfelelnek az Egyesült Királyság, Európai Unió vagy Kína hasonló szabványainak.

A tapasztalt szervező akkor még nem látta előre vagy nem akarta látni a hongkongi repteret is megbénító zavargásokat.

A hongkongi szakembereknek abban valószínűleg igazuk van, hogy a luxusszállodák és az Asia-Word Trade helyszínei kívül esnek az utcai zavargások célpontjaitól és a legmagasabb szintű biztonsági rendszerrel rendelkeznek. Az utazás és a reptér azonban kiszámíthatatlan és nem biztosítható.

teljes cikk

[popup][/popup]