Izraeli filmhét, szabadtéri fotókiállítás Zalaegerszegen

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar-izraeli diplomáciai és gazdasági kapcsolatok huszonöt éves évfordulója alkalmából Fókuszban Izrael címmel filmhetet rendeznek, szabadtéri fotókiállítás nyílik, valamint előadást tartanak a két ország gazdasági kapcsolatairól Zalaegerszegen.

lábjegyzet izraeli film

Kép a Lábjegyzet című filmből.

A csütörtökön kezdődő filmhéten összesen hét alkotást vetítenek le az Art moziban, az előadások ingyenesen látogathatók. A filmhéten a 2004 és 2011 között készült produkciókat mutatnak be, amelyek Izrael gondjairól, a jelenkor emberi, társadalmi problémáiról szólnak. Az utolsó estén például a Lábjegyzet című, 2012-ben Oscar-díjra jelölt alkotást láthatja a közönség – mondta el a Béke-Shalom Baráti Társaság ügyvezetője kedden az MTI-nek.
Siklósi Vilmos hozzáfűzte, hogy a nyitó nap befejezéseként a hagyományos zsidó édességet, a flódnit lehet megkóstolni, a záró esten, május 21-én pedig a vetítés után ugyancsak kedvelt étkeket – a zsidó tojást és a különböző fűszerekkel ízesített csicseriborsót – kóstolhatják meg a nézők.
A Fókuszban Izrael programsorozat május 22-én szabadtéri kiállítással folytatódik. A Centrum téren 28 nagyméretű fotót állítanak ki, a fényképek döntő többsége életkép, amely Izrael mindennapjait mutatja be. A szabadtéri fotókiállítás június 5-ig tekinthető meg. A tárlat anyaga “tél- és nyárálló”, így az alkotásokban nem okozhat kárt sem az eső, sem a hó – fűzte hozzá Siklósi Vilmos.
Beszámolt arról is, hogy május 22-én a zalai megyeszékhely vendége lesz Hagai Mei-Zahav, Izrael magyarországi nagykövetének helyettese. A nagykövetség első beosztottja a Kamarák Házában a két ország közötti kapcsolatokról, valamint az izraeli gazdaságról tart előadást.
A Béke-Shalom Baráti Társaság 1990-ben alakult, önálló civil szervezetként a következő évben jegyezték be. A Zalaegerszegen működő társaság tevékenysége kiterjed az egész megyére, a Fókuszban Izrael kulturális programjait – a kiállítást és a filmeket – például igény szerint több zalai településen is bemutatják.

Címkék:Holokauszt emlékév

[popup][/popup]