Izraeli Filmhét  – huszadszor

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Általában az életet, és a közel-keleti ország életét mutatják be a csütörtökön kezdődő 20. Izraeli Filmhéten látható alkotások – mondta Jószéf Amrani, Izrael új budapesti nagykövete az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

egyhet-egy-nap

Jelenet az Egy hét és egy nap című filmből

A nagykövet – aki szerdán adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek – hangsúlyozta, hogy az állam 69 évvel ezelőtti megalapítása óta küzdenek a politikai és katonai mellett művészeti eszközökkel is, és az utóbbi magában foglalja, hogy filmjeikben Izrael életét ábrázolják.

Jószéf Amrani kiemelte, hogy a filmhét keretében két fontos női alkotót is ünnepelnek: Jevgenyija Dogyinát, “az izraeli film és színház nagyasszonyát”, aki a filmhét díszvendége is egyben, valamint a nemrég elhunyt Ronit Elkabec rendezőt, színésznőt, akinek “filmjei üzenetek az életről”.

A nagykövet a december 7-éig tartó filmünnep kínálatából kiemelte az Egy hét és egy nap című alkotást, amely az úgynevezett sivá, a gyászhét eseményein keresztül azt mutatja be, hogyan, milyen különböző módon dolgozza fel az anya és az apa gyermekük elvesztését. Az izraeli titkosszolgálat titkai című dokumentumfilmmel kapcsolatban pedig Jószéf Amrani a nézőpont érdekességére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a titkosszolgálat hat korábbi vezetője az alkotásban nyíltan beszél arról, milyen politikai és erkölcsi próbatételek elé állította őket a munkájuk.

Az Izraeli Filmhét vetítéseire december 7-ig a Puskin Moziban, a Mazel Tov étteremben és a Francia Intézetben várják a közönséget. A program itt tekinthető meg.

[popup][/popup]