Izraeli ellenfelével szemben visszalépett a szudáni sportoló – megint megsértették az olimpia szellemét?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A férfi dzsúdósok 73 kilós kategóriájában már a második olyan versenyző lépett vissza, aki az izraeli Tohar Butbullal küzdhetett volna meg. A szudáni Mohamed Abdalraszul okai egyelőre nem ismertek.

Tohar Butbul izraeli cselgáncsozó

Pár napja – emlékeztet a hírt közlő Telex.hu korábbi cikkére is – az algériai Fethi Nourine dzsúdós hagyta abba a versenyzést a tokiói olimpián, pusztán azért, mert egy izraeli sportolóval kellett volna dzsúdóznia. Nourine azt is mondta, hogy nem akarta bepiszkítani kezeit egy izraelivel. Edzője is arról beszélt, hogy ez a lehető legjobb döntés.

Butbul dolgát most még egy dzsúdós megkönnyíti. A szudáni Mohamed Abdalraszul a 32 között dzsúdózott volna az izraelivel, be is mérlegelt, de a mérkőzésen már nem jelent meg.

Egyelőre sem a Nemzetközi Dzsúdószövetség (IFJ), sem a Szudáni Olimpiai Bizottság nem közölte, hogy milyen okból lépett vissza a versenyző.

Küzdősportokban gyakran előfordul, hogy az iszlámot követő sportolók nem hajlandóak izraeli ellenféllel kiállni. Irán például sorozatosan ezt teszi, ezért az IFJ négy évre fel is függesztette az ország tagságát, nem indulhatnak a versenyeken.

Nem ez az első eset, hogy Nourine visszalép csak azért, hogy ne kelljen hozzáérnie egy izraelihez – emlékeztet a Telex. 2019-ben a világbajnokságon már megjátszotta ugyanezt, ami szintén Tokióban volt.

2016-ban, Rióban egy egyiptomi versenyzőt zártak ki, miután nem volt hajlandó kezet fogni izraeli ellenfelével a 100 kg felettiek versenyében.

Tohar Butbul izraeli versenyző mindenesetre egy győzelem, egy vereség után vigaszágon folytathatja a küzdelmeket.

[popup][/popup]