Izraeli drúzok áttörték a határt Szíria felé, hogy megsegítsék szorult heyzetben lévő rokonaikat

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg katonái visszavitték őket, de a hadsereg ígéretet tett, hogy nem engedi a dzsihadistákat betörni a határ túloldalán lévő drúz falvakba.

Izraeli drúzok figyelik a határ túloldalán zajló harcokat (Fotó: BAZ RATNER/REUTERS)

Drúz nemzetiségű izraeliek egy csoportja pénteken áttörte a Golán-fennsíkon lévő határt Szíria felé, hogy egy határ menti drúz falu segítségére siessenek, de az izraeli katonák visszahozták őket még mielőtt Szíriába értek volna – jelentette az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

A szíriai határnál több száz drúz tüntetett pénteken, akik közül ötvenen rést vágtak a drótkerítésen, és elindultak Szíria felé, hogy segítséget nyújtsanak a határ túloldalán található Hader nevű drúz faluban élő rokonaiknak.

A határon még egy további biztonsági zóna található a szíriai fenségterület előtt, és az izraeli hadsereg katonái ebből az övezetből visszatérítették őket az ország területére.

A drúzok haragját az okozta, hogy reggel Haderben kilenc ember meghalt és 23 megsebesült a falut ostromló dzsihadista szélsőségesek pokolgépes támadásában, majd  tűzharc bontakozott ki a dzsihadisták és a szíriai hadsereg katonái között, újabb emberéleteket követelve.

A dzsihadista felkelők pénteken megpróbálták elfoglalni a Bassár el-Aszad szíriai elnök katonáinak ellenőrzése alatt álló drúz falut, de Meir Ben Shabat nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette az izraeli drúz nemzetiség vezetőjének, Muafak Tarifnak, hogy az izraeli hadsereg nem fogja megengedni a felkelők hatalomátvételét Haderben.

“Az izraeli hadsereg felkészült, és kész segíteni a falu lakóit, megelőzni a károkat vagy a falu elfoglalását a drúz lakosság iránti kötelezettségvállalásából” – hangsúlyozta a hadsereg szokatlan hangvételű közleménye a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

A rádióban elhangzott, hogy Akram Haszon, a kormánykoalícióban részt vevő centrista Kulánu (Mindannyian) párt politikusa megköszönte a falu hatalomátvétele megakadályozásának izraeli ígéretét, s bejelentette, hogy négy rokona esett a reggeli terrortámadás áldozatául.

“Megvédjük a határainkat délen, és megvédjük északon, és megtartjuk a drúz testvéreink iránti szimpátiánkat is” – biztosította támogatásáról a drúzokat a Londonban tartózkodó Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

Egész nap intenzív harcok folytak a határ szíriai oldalán, amely során egy Izraelbe tévedt golyó könnyebben megsebesített egy a határ túloldalán, az egyik izraeli drúz faluban élő embert.

A szíriai határnál három drúz falu található Izraelben, s az ottani esetleges zavargások megelőzésére az izraeli hadsereg északi szárnyának főtisztjei pénteken folyamatosan tárgyaltak velük, és hírekkel látták el ezeknek a közösségeknek a vezetőit.

A főként Szíriában, Libanonban, Izraelben és Jordániában élő drúz vallási közösség az iszlám síita ágából vált ki a 11. században. Hitük sok tekintetben eltér az iszlám tanaitól, például kizárja a többnejűséget és hisznek a lélekvándorlásban. A drúzok hagyományosan a lakóhelyük szerinti uralkodó hatalomhoz lojálisak, ezért Izraelben a drúz férfiak hadkötelesek, elfogadják a helyi törvényeket és részt vesznek a helyi közéletben, Szíriában pedig egészen a legutóbbi időkig kiálltak Bassár el-Aszad elnök rezsimje mellett.

[popup][/popup]