Izraeli béketárgyalások: pesszimista zsidók, derűlátóbb arabok

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraelben élő zsidó lakosság több mint háromnegyede nem hisz abban, hogy eredményre fognak vezetni a múlt héten a palesztinokkal újraindult béketárgyalások – ez derült ki egy felmérésből, amelynek eredményét szerdán ismertették.

Cipi Livni igazságügy-miniszter és izraeli főtárgyaló szerint a tárgyalások következő fordulóját akár Izraelben, akár a palesztin területeken, de mindenképpen a Közel-Keleten kell megtartani, miután a múlt héten Washingtonban ültek tárgyalóasztalhoz. A következő fordulóra minden valószínűség szerint augusztus második hetében kerül sor.

A liberális Izraeli Demokrácia Intézet (IDI) és a Tel-avivi Egyetem által közösen készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az izraeli zsidó lakosság nagyjából 80 százaléka tartja a megállapodás lehetőségét „kicsinek” vagy „nagyon kicsinek”, míg 18 százalék gondolja azt, hogy az esély a palesztinokkal való békekötésre „nagy” vagy „nagyon nagy”.

Az izraeli lakosság mintegy húsz százalékát kitevő arabok derűlátóbbak, 47 százalékuk tartja lehetségesnek a megegyezést. Az izraeli zsidó lakosság 64 százaléka nem tartja őszintének a palesztin vezetőknek a tárgyalások újrakezdésére vonatkozó óhaját, és 62,5 százalékuk nem támogatná az 1967-es háború előtti határok visszaállítását.

John Kerry amerikai külügyminiszter intenzív erőfeszítéseinek eredményeként közel hároméves szünet után múlt héten újrakezdődtek a tárgyalások. Kerry közölte: augusztusban folytatják a megbeszélést, s a cél az, hogy kilenc hónap alatt elérjék a végső megállapodást. A korábbi béketárgyalások 2010-ben rekedtek meg az – Izrael általi – ciszjordániai telepbővítések miatt.

 

[popup][/popup]