Izraeli államfő: Horvátországnak szembe kell néznie saját múltjával

Írta: Kriják Krisztina/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 Az usztasa mozgalom egyike volt azoknak a szörnyű rendszereknek, amely együttműködött a nácikkal több tízezer zsidó, szerb és roma megsemmisítésben – mondta Izrael államfője, Reuven Rivlin szerdán a horvátországi Jasenovacon, hangsúlyozva: Horvátországnak szembe kell néznie saját múltjával, mert ez az alapja minden igazságos társadalomnak és fontos tényezője a két ország barátságának.

Reuven Rivlin a Jasenovaci emlékhelyen (Fotó: Getty images)

Az izraeli elnök két napos hivatalos látogatásra érkezett Horvátországba, ahol Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel ellátogatott Jasenovacra is, hogy megemlékezzen a koncentrációs tábor áldozatairól.

Rivlin emlékeztetett arra, hogy a második világháborúig 40 ezres zsidó közösség élt Horvátországban. Korábbi otthona azonban tömegsírja lett a legtöbb horvát zsidónak, akiket csak azért öltek meg, mert zsidók voltak – hangsúlyozta.

Grabar-Kitarovic mély együttérzését fejezte ki a holokauszt áldozatainak sorsával kapcsolatban, majd utalt arra, hogy egyetlen politikai cél és rendszer sem igazolhatja azokat a bűncselekményeket, amelyeket a nevében elkövettek.

Beszédében kiemelte, hogy sok horvát szállt szembe az usztasa rezsimmel, halt meg a szabadságért és az emberiességért, a történelem helyes oldalára állítva ezzel hazáját. A modern Horvátország az 1991-1995-ös honvédő háborúban vívta ki függetlenségét, az antifasizmus pedig alkotmányának alapját képezi – hangsúlyozta.

A két államfő meglátogatta a jasenovaci emlékmúzeumot és koszorút helyezett el a láger helyén állított emlékműnél, az izraeli államfő pedig egy hagyományos zsidó imát is elmondott.

A horvátországi zsidó és szerb közösség már évek óta nem vesz részt az emléknapon, amelyet a legnagyobb koncentrációs táborban, Jasenovacon kivégzett zsidó, szerb és roma áldozatai emlékére tartanak.

A kisebbségi szervezetek azzal indokolják döntésüket, hogy Horvátországban “újra életre kelt az usztasizmus”, az állami vezetők pedig nem tesznek ellene semmit. Egyre több helyszínen tűnnek fel fasiszta jelképek, és egyre több helyen hangzik el a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszöntés – mondják.

Három évvel ezelőtt a jasenovaci koncentrációs tábor közelében, a délszláv háborúban elesett honvédőknek állított emléktáblán is megjelent a Za dom spremni! köszöntés. A kormánynak hosszú ideig nem sikerült eltávolíttatnia a táblát, majd hosszú egyezkedés után tíz kilométerrel távolabb, Novska város temetőjében állították fel tavaly szeptemberben.

A jasenovaci komplexumban, amelyet “horvát Auschwitzként” is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer embert öltek meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat, és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a világháború idején kikiáltott Független Horvát Állam (NDH) nevű, usztasák vezette bábállam rendszerével. Az áldozatok között sok ezer gyerek volt. Az usztasák által 1337 napon át működtetett tábort 1945. április 22-én szabadították fel.

 

[popup][/popup]