Izraelben ünnepli születésnapját Szandi

Írta: Új Kelet / Steiner Kristóf - Rovat: Hírek - lapszemle

Lassan negyed évszázad telt el azóta, hogy felbukkant az éterben egy új hang, akit mindenki csak a magyar Brenda Lee-ként emlegetett… egészen addig, míg megtudtuk, hogy a „kicsi lány” még csak tizennégy éves.

Szandi

Pöttyös ruhácskájában és piros svájci sapkájában betáncolta magát szerelmes szívünkbe, és tulajdonképpen a szemünk láttára vált felnőtté. Miközben az egykori tinisztárok egymás után tűntek el a süllyesztőben, és néhány év múlva a nevükre sem emlékeztünk, Szandi mindig képes volt megújulni: a rock’n’rollt a hetvenes évek slágereire cserélte, majd happy rave zenét kezdett játszani, mára pedig már senki sem tudja beskatulyázni őt: azt énekel, amit szeret – a közönség pedig cserébe viszontszereti. A mindig energikus és fáradhatatlan énekesnő idén nyáron arra is időt fordít, hogy Izraelbe látogasson: az Izraeli Magyarok Bohémélet asztaltársaságának meghívására érkezik hozzánk, és a bulira egész családját magával hozza. Szandival családról, álmokról, karrierről, és régi barátokról Steiner Kristóf beszélgetett.

– Ez lesz az első alkalom, hogy Izraelbe látogatsz?

– Igen. Még sosem jártam az országban.

– Mit szóltál, amikor meghívást kaptál? Gondoltad volna, hogy a Közel-Keleten is vannak rajongóid?

– Nagyon meglepődtem. Először el sem mertem hinni. Nagyon jólesik, hogy ott is sokan ismerik a dalaimat.

– Mi az, amit mindenképpen megnézel majd az országban?

– Házigazdáink, Erős Csaba és Szilvi részletes túratervet állítottak nekünk össze. Sajnos ebbe a néhány napba biztosan nem fér bele minden, de feltétlenül szeretnénk elmenni a Holt- tengerhez, a Siratófalhoz és minél több bibliai helyszínre.

– Tudom, hogy az egész családod veled utazik majd – ez tulajdonképpen az idei nyaralásotok?

– Igen, sőt ez lesz a gyerekek első repülős útja. Már nagyon várjuk, szeretnénk, ha nekik is maradandó élmény lenne ez a néhány nap. Vettünk egy Izraelről szóló útikönyvet is, hogy minél felkészültebbek legyünk.

– Izraelről Magyarországon sokan úgy képzelik, hogy háborús övezet, mit üzensz azoknak, akik aggódnak érted?

– Több barátunk van, akik rendszeresen járnak Izraelben élő rokonaikhoz. Ők megnyugtattak bennünket, de gondolom vendéglátóink is ügyelnek arra, hogy ne vigyenek minket olyan helyre, ahol veszélynek vagyunk kitéve.

– Az elmúlt években olyan sztárok léptek fel Izraelben, mint Madonna, a Depeche Mode, és Alanis Morisette, de akadtak olyanok is, akik az utolsó pillanatban lemondták a koncertjüket politikai okokra hivatkozva. Sok izraelit bosszant, hogy nem láthatják a kedvenceiket, mert a kormány döntéseivel azonosítják a zeneszerető közönséget. Neked mi a személyes véleményed erről?

– Én nem szeretem összekeverni a művészetet a politikával. Mindig örömmel megyek oda, ahova szeretettel hívnak.

– Mire számíthat, aki ellátogat a fellépésedre? Sokaknak gyermekkori kedvenc vagy, ugyanakkor felnőttkori kedvenceink is vannak tőled. Felcsendül majd a Tinédzser Lamour, a Majdnem Monroe, a Jódli dili?

– Lendületes, pörgős műsort szeretnék összeállítani. Természetesen nem maradnak el a régi nagy slágerek, persze mai, modernebb hangszerelésben. De lesznek dalok a későbbi korszakokból is. Nem lesz könnyű válogatni 18 lemez legjobb dalai közül.

– Van rólad egy vicces emlékem: egész kicsi voltam, amikor békásmegyeri pletykák alapján kinyomoztam, merre laksz, és az unokatesómmal felmentünk hozzád autogramot kérni. Iszonyú kedves voltál, pedig épp a zuhany alól rángattunk ki, még törülköző volt a fejeden. Mindig ilyen közvetlen és készséges vagy a rajongóiddal?

– 24 éve vagyok a pályán, s mint ahogy eddig, a jövőben is mindig meg fogom becsülni a közönség szeretetét. Közvetlen típus vagyok, szeretem a természetes, barátságos embereket.

– Tartod még a kapcsolatot régi dalszerzőiddel, Fenyő Miklóssal és Szikora Róberttel?

– Jóban vagyunk, Miki még vendégségben is volt nálunk nem olyan régen. Robival is szoktunk beszélgetni, amikor néha összefutunk egy- egy fellépésen.

– Kik azok az előadók, akik inspirálnak – legyen szó magyarokról vagy külföldiekről?

– Szeretem Madonnát és George Michaelt. Nagy kedvencem még Robbie Williams. Nagyon tehetségesnek tartom Justin Biebert is. Magyarok közül pedig a United együttest emelném ki, de Fenyő Miki is örök kedvenc.

– Egész sor dalszöveged van a fejemben, amit én vagy barátaim félreértettünk gyerekként. A kedvencem: „rúzs a kövön szentestén” „rúzs, a köröm, szemfesték” helyett, de a „hópelyhest estem a házunk előtt” se semmi „hópelyhes este” helyett. Másoktól is hallottál ilyen sztorikat, vagy csak én környezetemben tradíció félreértelmezni a Szandi-szövegeket?

– Most egy nagyot kacagtam… Elárulok neked valamit, még most is rosszul tudod: „rúzs, a köröm, szemfesték” helyett „rúzs a köbön, szemfesték” az eredeti szöveg. A „hópelyhest estem” nagyon mókás. Ennél már csak a „hópelyhes testem” lenne jobb… Én a „Csavard fel a szőnyeget” szövegét értelmeztem félre : „a zajtól visszhangzik már a lépcsőház” helyett „az ajtó visszhangzik, vár a lépcsőház” -at énekeltem évekig.

– Férjeddel, Csabával hosszú évek óta együtt is dolgoztok. Nem egy kapcsolat ment már rá a közös munkára – mi a titkotok?

– Nincs titok. Szeretjük egymást a kezdetektől fogva és ha ez az érzés erős, akkor minden akadályon átjutunk. Tökéletesen kiegészítjük egymást, nagyon összeszokott páros vagyunk.

– Nagy Szerelmes szívek rajongóként érdekelne… semmi esély rá, hogy egy napon folytatódjon Timi és Brando története? Mostanra akár gyerekeik is lehetnének… és jó móka lenne együtt látni a régi bandát, Pogány Judittal, Esztergályos Cecíliával.

– Nem is rossz ötlet. Én örülnék neki, de sajnos ez nem rajtam múlik…

– Láttunk már táncolni, énekelni, színésznőként is megismerhettünk. Van olyan műfaj, amivel még kacérkodsz, és szeretnél bizonyítani benne?

– Sőt még műsorvezető is voltam Vágó István oldalán az „Azok a szép napok” című műsorban. Az elmúlt hetekben pedig tanárnőként debütáltam az „Ének iskolájában”, ami egyébként a „ Masterclass” című izraeli tehetséggondozó műsor licence. Boldog vagyok, hogy ilyen sok területen kipróbálhattam magam, soha nem lehet tudni, milyen feladatok találnak még meg. Én sok mindenre nyitott vagyok.

– Fantasztikus formában vagy, és tudom, hogy a sport a lételemed. Rengetegen irigylik az alakodat. Nem gondoltál még arra, hogy fitness tippeket adj, akár könyv, akár egy fitness dvd formájában?

– Nagyon szeretek sportolni, kikapcsol és megnyugtat. Hetente legalább háromszor, de ha lehet négyszer szeretek eljutni az edzőterembe, vagy bármi olyan helyre, ahol mozogni lehet. Egy időben felmerült a fitness DVD gondolata, de rájöttem, számomra az igazi szerelem az éneklés, az előadó művészet.

– Az izraeli kiruccanás során is fogsz edzeni, vagy megengedsz magadnak pár laza napot?

– Nagyon sűrű lesz a program, a sok élmény befogadásával és az ország meg az ottani emberek minél alaposabb megismerésével szeretnénk tölteni az időt. Amúgy július 7- én lesz a születésnapom, úgyhogy az izraeli út egy igazi születésnapi ajándék számomra.

Az egyórás élő koncert helyszíne: Petah Tikva, Alexander Janaj 9. Exkluzív rendezvényterem
Időpontja: 2013. Július 11. 21 óra
Belépő elővételben 150 sékel, helyszínen 180 sékel. Az ár egyúttal tartalmazza a belépőt az egész estés bulira is. Jegyek rendelhetők: 052/7265784

[popup][/popup]