Izraelben meghalt egy omikron variánssal fertőzött beteg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben ismét meredeken nő a koronavírussal fertőzöttek száma – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden – írta délelőtti hírében az MTI. A Guardian friss híradása szerint az omikron variáns első halálos áldozata Izraelben egy 70 éves férfi, aki korábban két oltást kapott, de alapbetegségei is voltak. 

Az izraeli mentők munkában a járvány korábbi szakaszában. (Fotó: Gili Yaari/Flash90)

Hétfőn 1306 embernél diagnosztizálták a koronavírust Izraelben 104 000 teszt  elvégzésével, a megvizsgáltak 1,27 százaléka bizonyult vírushordozónak. Ez az elmúlt hetek legmagasabb számait jelenti. Vasárnap két hónap után először találtak több mint 1000 új fertőzöttet.

A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható is meredeken emelkedik, jelenleg 1,28, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 128 embernek adja tovább a vírust. Ez a szám november 21. óta ismét 1, illetve annál kissé magasabb, de előtte, szeptember eleje óta folyamatosan 1 alatt volt.

Az új fertőzések jelentős emelkedése még nem tükröződik a kórházakban ápolt Covid-betegek számában, amely általában két héttel követi az új vírushordozók számának növekedését.

Jelenleg százharminc beteget ápolnak az izraeli kórházakban, s közülük 81-en vannak súlyos állapotban, és 41-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos állapotban lévők 76 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 357 476 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 8078 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak.

Az ötödik, omikron nevű vírusváltozat okozta járványhullám ellenére sem nőtt jelentősen az oltásra jelentkezők száma. Hétfőn 7835, többségükben 5 és 11 év közötti gyermeket oltottak be az első vakcinaadaggal, és 5005-en kapták meg a harmadik, emlékeztető oltást. Az elmúlt hónapban az első oltást naponta átlagosan 6111 izraeli vette fel, a harmadik oltásban részesülők száma pedig 3933  volt.

Izraelben tavaly december vége óta 6 462 531, öt évesnél idősebb személyt – az ország lakosságának 69,49 százalékát – oltották be legalább egyszer a  Pfizer/BioNTech vakcinájával.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8232-en, az utóbbi 7 napban hárman haltak meg Izraelben – írja az MTI.

*

Az Index.hu a Guardian nyomán azt írja kedd esti hírében, hogy Izraelben meghalt az első olyan ember, aki az omikron-variánssal fertőződött meg. A Guardian tudósítása szerint a hetvenes éveiben járó férfi korábban már kapott két oltást, és egyéb betegségei is voltak.

Az egészségügyi minisztérium keddig bezárólag 170 új omikron-fertőzöttről számolt be, így már összesen 341-re tehető az új variánssal megfertőződtek száma.

A Haaretz ugyanakkor azt írja, hogy a hatóságok jelenleg 807 olyan esetet vizsgálnak, ahol fennállhat az új variánssal való fertőzés. A kormány ugyanakkor még nem döntött arról, hogy további szigorításokat vezessen be a növekvő esetszámok miatt.

[popup][/popup]