Izraelben magyar-izraeli tudós társaság alakult

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyar-Izraeli Tudós Társaság alakult kedden az izraeli Bar Ilan Egyetemen a két ország közötti tudományos együttműködés elősegítésére.

Bar Ilan universityNagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyar származású izraelieknek erős magyar kulturális gyökerei vannak. Felidézte, hogy a 20. század elején és közepén a rendkívül tehetséges magyar zsidó tudósok nagy generációjának hatása az egész világ, így Izrael tudományos életében megfigyelhető volt, méltatta Szilárd Leó, Polányi Mihály, Teller Ede és Avrahám Herskó munkásságát. Elmondta, hogy a tudós társaság célja fórumot teremteni az Izraelben élő, erős személyes és szakmai kapcsolatokkal rendelkező tudósoknak, segíteni az együttműködést a magyar tudósokkal közös kutatások, oktatási programok révén.

A társaság megalakulását a Magyar Tudományos Akadémia elnöke videoüzenetben köszöntötte. Lovász László elmondta, hogy szerinte a kis népek legnagyobb kincse a tudás, számukra különösen fontos a kreativitás és az együttműködés. Reményét fejezte ki, hogy minél több izraeli tudóst láthatnak vendégül Magyarországon.

Victor Weiss, a területért felelős izraeli minisztérium tudományos igazgatóhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy Izrael világelső az egy főre jutó tudósok számában: minden tízezer dolgozóból száznegyvenen tudománnyal foglalkoznak. Hozzáfűzte: Izraelben a bruttó hazai össztermék (GDP) négy százalékát fordítják kutatásra. Ebből csak egy százalék származik az állami költségvetésből, a fennmaradó három százalék magánbefektetőktől származik.

Marcel Shaton, az izraeli-európai tudományos kutatási programok igazgatója szerint az új fórum Izrael számára kiváló lehetőség az Európai Unióval folytatott együttműködés szempontjából is. Az izraeli kutatási rendszer eredményességét szerinte nagyban segíti az erős vállalkozószemlélet, az, hogy Izrael bevándorlókból álló társadalom, ahol gyors sikereket kell felmutatni.

A tudósklub első tiszteletbeli elnökévé a magyar származású Deniel Herskovic professzort választották. Herskovic a tudományt a konfliktusok kezelésére szolgáló közös nyelvnek nevezte, mint mondta, a tudósok ezt beszélve mindig megértik egymást, áthidalhatják a népek, a kultúrák és a nyelvek közötti ellentéteket, és csakis nyerhetnek általa.

A tudós társaságba belépő műfordító-irodalmár Szalai Anna az MTI-nek elmondta, hogy nemcsak a reál, hanem a humán és a társadalomtudományok számára is lehetőséget teremthet az új szervezet, mert ezek anyagi támogatása különösen nehézkes.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]