Izraelben Ariel Saron hétfői temetésére készülnek

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael vasárnap és hétfőn búcsút vesz egykori háborús hősétől, majd a hadsereg gázai kivonulását levezénylő miniszterelnökétől, a nyolc év kóma után 85 éves korában szombaton meghalt Ariel Sarontól.

ariel_saron

Ariel Saron (fotó: EPA)

Vasárnap déltől este hatig a kneszet épületénél búcsúzhatnak el az izraeliek a legendás tábornoktól, aki előbb jobboldali politikusként a telepeket építette, majd később miniszterelnökként egyoldalú lépéssel a heves jobboldali tiltakozás dacára kiköltöztette a telepeseket a Gázai övezetből.

A hivatalos állami búcsúztatás hétfőn délelőtt lesz szintén a kneszetnél, ahol hétfőn és kedden minden bizottsági ülés elmarad. A katonai tiszteletadás részeként hat tábornok emeli vállára koporsóját.

Beszédet mond Benjámin Netanjahu kormányfő, Simon Peresz államelnök, Juli Edelstein parlamenti elnök, a család két képviselője, valamint két külföldi vendég, Joe Biden amerikai alelnök és a Tony Blair volt brit miniszterelnök – közölte a Limor Livnat kulturális és sportminiszter vezette, a temetést irányító minisztériumok közti bizottság.

A szertartásra Izraelbe érkezik többek között Jiri Rusnok cseh miniszterelnök, Szergej Nariskin, az orosz állami duma elnöke, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter, Chris Alexander, Kanada állampolgársági és bevándorlási ügyek minisztere és más nemzetközi méltóságok.

A ceremónia után katonai díszkonvoj szállítja a koporsót a családi birtokra, a Gázai övezethez közeli Szikomor-tanyára, ahol délután Brassóból elszármazott felesége, Lili mellé temetik. A katonai konvoj útközben megáll Latrunnál, ahol a hadsereg vezérkara rendkívüli ülést tart, és ahol az elhunyt miniszterelnök az 1948-as függetlenségi háborúban fiatal katonaként súlyosan megsebesült.

Délután a temetési szertartás nyilvános lesz, ezreket várnak a Negev-sivatag északi részébe, és a hatóságok komoly tömegek fogadására készülnek a kneszetbeli tiszteletadáshoz is. Miközben a kerítés izraeli oldalán gyászolnak, a Gázai övezetben Saron halálhírére cukorkákat osztogattak. Hán-Júniszban városban az utcákon ünnepeltek és a halott fényképeit égették. Az övezetet uraló Hamász „történelmi pillanatnak” nevezte halálát, amely „egy olyan bűnöző eltűnését jelzi, akinek kezéhez palesztinok vére tapad”.

A palesztin Majan hírügynökség szerint a „bulldózernek” csúfolt Saronra a palesztinok és sok más arab úgy emlékezik, mint aki több országban vérengzésekben vett részt és azokat irányította, valamint évtizedekig elnyomta a palesztin nemzeti mozgalmat.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]