Izrael újabb tizennégy határ menti települést evakuál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést – jelentette a helyi média vasárnap reggel.

 

Jonathan Conricus szóvivő

Az állam finanszírozza további tizennégy, a határtól 2-5 kilométerre lévő település kiürítését északon, tartva a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni harc kiterjedésétől.

A már korábban evakuált izraeli falvakhoz és városokhoz csatlakoznak Sanir, Dan, Beit Hillel, Saár Jisuv, Goser, Liman, Micva, Ilon, Goren, Garnot HaGalil, Ibn Menachem, Szasza, Zebon és Ramot Naftali.

A konfliktus október 7-i kezdete óta csaknem kétszázezer embert evakuáltak állami finanszírozással, és további százezrek önként menekültek biztonságosabb helyekre a Gázai határ környékéről és az északi határvidékről.

Összességében az állampolgárok mintegy két százalékát evakuálták a hatóságok ideiglenesen otthonukból. A védelmi minisztérium az önkormányzatok és helyi helyhatóságok bevonásával irányítja a kiürítést, melyre azért is van szükség, hogy a hadsereg szabadabban alakíthassa ki védekezési haditerveit.

Mose Davidovic, az egyik helyi regionális tanács vezetője üdvözölte a kiürítési döntést. “Tegnap találkoztam a védelmi miniszterrel, hogy elmagyarázzam, mi történik a helyszínen, és megismertessem vele azoknak a lakosoknak a helyzetét, akik felé nap mint nap rakétákat lőnek. Megérdemlik a rendezett és indokolt evakuálást. Annyi fronton állunk háborúban, és legalább ezt a kérdést félre lehet tenni, és hagyni, hogy az izraeli hadsereg nyerjen” – közölte.

A libanoni határnál az izraeli hadsereg támadást intézett egy, a határ túloldaláról Avivim falu felé páncéltörő rakétákat kilőni készülő terrorista osztag ellen, még a rakéták elindítása előtt.

“Az osztagot rövid idővel azelőtt észlelték, amikor páncéltörő rakétákat próbált kilőni izraeli területre Avivim térségében. A hadsereg erői megtámadták őket, még mielőtt a kilövést végrehajtották volna” – jelentette a katonai szóvivő.

Jonathan Conricus, a hadsereg külföldi szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Hezbollah “nagyon veszélyes játékot játszik”, az északi határon kialakuló eszkalációval a háború felé sodorja Libanont. “Fokozzák a hadihelyzetet, napról-napra egyre több támadást látunk” – nyilatkozta. Hangsúlyozta azt is, hogy az izraeli hadsereg válasza eddig “kimért, taktikai volt, és a határhoz közeli területekre korlátozódott”. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]