Izrael tizenegyedik elnöke, Jichák Herzog letette az esküt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jichák Herzog szerdán letette az esküt és hivatalosan Izrael 11. elnökévé lépett elő, egy egész napos ceremónia keretében.

A 61 éves új államelnök a tisztséget hét évig betöltő Reuven Rivlint követi péntektől. Hercogot június 2-án választotta meg elsöprő többséggel az izraeli parlament, a kneszet 120 képviselője.

Az új államfő családja 107 éves Bibliáján tette le esküjét, ugyanazon, amelyen 1983-ban édesapja, Izrael hatodik államfője, Hájim Hercog is felesküdött. Nagyapja, Jichák HaLevi Hercog  1936-től 1959-ig Izrael askenázi főrabbija volt.

Hercog eskütétele után a távozó és az új elnök megölelte egymást, majd sófárt fújtak a hét évente ismétlődő, legfontosabb állami őrségváltás tiszteletére a kneszet plénumán.

Jichák Hercog az összes izraeli tévécsatornán élő adásban közvetített szertartás után társadalmi megbékélést, s az Izraelt megosztó ellentétek áthidalását sürgető beszédet mondott, amelyben az elmúlt két év súlyos megosztottsága és négy választási fordulója után a kedélyek lecsendesítését kérte mind a Naftali Bennett és Jaír Lapid vezette kormány, mind a Benjamin Netanjahu irányította ellenzék képviselőitől.

,,Hét év végén biztosan mondhatom Önöknek, megválasztott tisztviselők és köztisztviselők: egy izraeli társadalom van, amelynek túlnyomó többsége akarja és elkötelezett amellett, hogy a partnerség jövőképét valósággá változtassa” – mondta a leköszönő Reuven Rivlin elnök a Kneszetben.

,,Most jobban, mint valaha. Az izraeli államiság izraeli partnerség. És ez a partnerség a gerincünk. Ez társadalmi, gazdasági és etikai ellenálló képességünk. Hét év alatt teljes erőmmel azon dolgoztam, hogy megerősítsem ezt a partnerséget.”

,,Kedveseim, Izrael Állam következő generációja, folytassátok az innovációt. Ha valami nem működik – változtassatok rajta. Ne vegyétek magától értetődőnek a dolgokat, abból az egyszerű tényből fakadóan, hogy Izrael Államot nem szabad természetesnek venni. Ez egy csoda, és a csodákat féltve kell óvni. Azért is csoda, mert minden kihívást lehetőséggé alakítottunk.”

,,A zsidó államot nem szabad természetesnek venni. A demokratikus államot nem szabad természetesnek venni. És nem lesz Izrael, ha az nem demokratikus és zsidó, zsidó és demokratikus, egyszerre.”

Rivlin zárásul, könnyeivel küszködve, köszönetet mondott néhai feleségének, Nechamának és gyermekeiknek a támogatásért.

,,Kilenc éves voltam, amikor Izrael Állam megalakult. Láttam akkor lobogni a kék-fehér izraeli zászlót. Számomra Izrael Állam soha nem lesz olyan, amit természetesnek vehetek. Éljen Izrael Állam tizenegyedik elnöke! Éljen Izrael Állam!”

Herzog a pohárköszöntőt követően a Kneszetből az elnöki rezidenciába megy, ahol hivatalos átadó ünnepségre kerül sor.

Az elnök irodájában az íróasztalon egy személyes levél várja majd Herzogot Rivlintől, amelyet ,,az elnöknek” címeztek.

Az ünnepség előtt Herzog kedden a Siratófalnál imádkozott, és a fal repedéseiben hagyott üzenetében azt írta, hogy a „népünk közötti egységnek és az Izrael iránti igazi szeretetnek” szenteli magát.

 

ujkelet.live/MTI

[popup][/popup]