Izrael szefárd főrabbija szerint a szekuláris zsidók szellemi képességei károsodtak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jichák Joszef, Izrael szefárd főrabbija szerint a tréfli ételeket fogyasztó világi zsidók szellemi képességei károsodtak, és ezért nehezen értik meg a dolgokat.

Jichak Joszéf szefárd és David Lau askenáz főrabbi

Az élőben közvetített Tóra előadása közben elhangzott tanításai során a prominens vallási vezető a világi zsidókat szánalmasnak és ostobának nevezte, hozzátéve, miszerint a rabbinikus bíróságon szolgálatot teljesítve, ,,ügyeket fogadok, és látom, mi történik a világi közösségben, hogy szenvednek. Nem találnak beteljesülést az életben. Mindent a világi vágyakért tesznek.” – idézte az ujkelet.live.

Bár Joszef főrabbi szerint az izraeli zsidók többsége szereti a judaizmust, és csak egy elenyésző kisebbség vett részt a jom kippuri nemek szerint elkülönített imák elleni tiltakozásban Tel Avivban, szavai heves tiltakozást váltottak ki az amúgy is feltüzelt, a politikai elit által a végletekig megosztott izraeli társadalom körében.

A szefárd főrabbi nem először kritizálta a szekulárisokat, számos korábbi, ellentmondásos megjegyzésével becsmérelte a reform zsidókat, a volt Szovjetunióból érkező bevándorlókat, illetve a színesbőrűeket a majmokhoz hasonlította. Emellett áprilisban az édesapja által alapított ultraortodox Sász nevében felszólította, a szintén párttag Mose Arbel belügyminisztert, hogy csak olyan önkormányzatoknak nyújtson támogatást, amelyek zsinagógákat építenek. Joszef a felülbírálati záradék eltörlésének előre mozdítását is támogatta, miközben hangsúlyozta, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem áll a rabbinikus bíróság felett.

Az ellenzék vezetője, Jáir Lapid elítélte az elhangzottakat, mondván, ,,szavaival Jozsef rabbi megváltoztatta szerepének meghatározását. Ő nem Izrael főrabbija, hanem egy hangos kisebbség rabbija, aki a tribünről átkozza a hadseregben szolgáló, életüket veszélyeztető és feláldozó, dolgozó, és ezt az országot fenntartó zsidók millióit. Egy dologban igaza volt – kissé hülyén érezték magukat ma este, amikor eszükbe jutott, hogy ők azok, akik állják a fizetését” – tette hozzá Lapid.

[popup][/popup]