Izrael: széder este kijárási tilalommal

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök hétfő este a TV-ben sugárzott beszédében bejelentette, hogy az országban tilos lesz a városok közötti utazás kedd délután 4-től péntek reggel 7 óráig.

Életkép Bné Brakban (forrás: canberratimes)

A miniszterelnök szerint az elkövetkező napok sorsdöntőek lesznek Izrael számára a koronavírus elleni küzdelem szempontjából. Bár a szituáció Izraelben világ viszonylatban jobb, Netanjahu hangsúlyozta a közösségi távolságtartásra vonatkozó rendeletek betartásának fontosságát.

„Pészach nem lesz Purim.”

Az általános zárlat kedden délután 4 órakor lép érvénybe, amihez kijárási tilalom társul széder estére (szerda este 6-tól másnap reggel 7 óráig).

A rendeletet még a kabinetnek jóvá kell hagynia.

Amennyiben a megszorító intézkedések eredményesnek bizonyulnak, Pészach után elkezdődhet a fokozatos feloldásuk.

Netanjahu a beszéde elején jobbulást kívánt a koronavírussal kezelt Boris Johnson brit miniszterelnöknek.

Avichai Mendelblit főügyész levélben kritizálta Netanjahut, mondván, a kormány koronavírus megfékezése érdekében hozott sürgősségi intézkedéseit a Kneszettel kell jóváhagyatni.

„Ahogy azt már világossá tettem, amennyiben már léteznek jogalkotó bizottságok, ezeket a kérdéseket a bizottságokon keresztül kell intézni, a kormány azonban tartózkodik a koronavírus elleni küzdelem szempontjából fontos törvénytervezetek kidolgozásától. Ezen akciók következményei nagyon súlyosak lehetnek.”

A törvényhozók múlt hónapban, a legutóbbi választások után megállapodtak számos Kneszet-bizottság létrehozásáról, köztük egyet kifejezetten a koronavírus-válaszlépések felügyeletére alakítottak meg.

Teljes cikk

 

Címkék:Izrael, kijárási tilalom, Pészach, széder

[popup][/popup]